Reić o porazu: Kad Dalić kaže “Ovo ohrabruje”, ja se moram prekrstiti; Zorko: Hrvatska izgleda kao Slaven Belupo u HNL-u…

Reić o porazu: Kad Dalić kaže “Ovo ohrabruje”, ja se moram prekrstiti; Zorko: Hrvatska izgleda kao Slaven Belupo u HNL-u…

Sportski novinari Mario Zorko i Zdravko Reić jutros su u HTV-ovoj emisiji Studio 4 kritički komentirali nastup Hrvatske protiv Engleske na Europskom prvenstvu u nogometu, izrazivši sumnju u uspjeh naše reprezentacije na ovogodišnjem natjecanju najboljih europskih momčadi.

Hrvatska nogometna reprezentacija poražena je na startu Europskog prvenstva u Londonu od Engleske 1:0. Čini se kako su britanski mediji teže primili naš poraz od domaće javnosti, navijača i novinara. BBC tako donosi: ”Ova Hrvatska je najveće razočaranje na početku Eura”, ”Hrvatska niti sjena one reprezentacije iz Rusije”. Ono što smo vidjeli jučer na Wembleyu nije ništa novo u odnosu što smo gledali u izvedbi Vatrenih u zadnjih tri godine.

Reić je rekao da je hrvatski izbornik Zlatko Dalić taktički nadmudren te da je engleska pobjeda sasvim zaslužena.

– Bilo bi iznenađenje da nismo doživjeli poraz, rekao je Reić.

Složio se s onima koji su stavili primjedbu na pozicije Rebića i Kramarića (“Standardizacija momčadi bitan je element dobre igre”), kao i Ivanom Jurićem da nedostaje balansa – da napad hoće igrati na kontru, da vezni red igra tika-taka, a da je obrana spora, te da je to onda teško spojiti.

– Što se tiče Engleza, moram reći da su me i malo iznenadili kakav su respekt pokazali u većem dijelu utakmice u odnosu na Hrvatske. Međutim, mi nismo imali alata ni oružja, naš barut je bio mokar, smočen. Nismo mogli ništa uraditi, rekao je Reić.

Zorko je rekao da ostaje dojam kao da je naš krajnji domet da ovako gubimo od velikih, boljih momčadi i da ova Hrvatska jednostavno nema ni moć ni energiju za značajniji rezultat na Euru.

– Jako stagniramo od Svjetskog prvenstva, za razliku od Engleza, dodao je Zorko.

– Ova Hrvatska nema tu moć da bi mogla igrati na najvišoj razini, da bi mogla konkurirati za velike stvari na Euru, rekao je također Zorko, spomenuvši i jedan naslov – “Engleska je imala Sterlinga, a Hrvatska je sterilna”.

– Ne izgledamo dobro. Moramo biti sretni s time da ovakva Hrvatska kakva je prođe skupinu i da uopće uđemo u drugi krug Europskog prvenstva, poručio je Zorko.

“Nismo igrali sa strašću i žestinom”

Reić je između ostalog rekao kako je momčad najvažnija, a ne pojedinačni igrači. Smatra da nismo kompaktni ni homogeni te da više nema strasti.

– Nismo igrali sa strašću i žestinom kakvu zahtijeva naša reprezentacija. Samo tako možemo nešto postići, uz, naravno, naše igrače koji znaju igrati balun, poručio je.

– Netko mi je danas rekao, “utakmica je prošla kraj nas”. Nismo se ni okrenuli, dodao je Reić.

Komentirao je i optimistične komentare nakon utakmice.

– I sam izbornik kaže “Ovo ohrabruje”. Kad on meni to kaže, ja se moram prekrstiti. Što ohrabruje? Što je to što je bilo ohrabrujuće, da mi nismo primili tri gola, nego samo jedan? Ja to ne mogu razumjeti, rekao je.

“Hrvatska kao Slaven Belupo”

Zorko je ustvrdio da Hrvatska izgleda kao Slaven Belupo u HNL-u – nezanimljivo i dosadno.

– Hrvatska može biti prava i Hrvatska je bila prava u Rusiji, kad je to bila momčad koja je igrala stvarno s neviđenim žarom, elanom, strašću, rekao je Zorko.

Reić je pohvalio Luku Modrića, rekavši da je čudo i nešto što se rijetko vidi u svijetu sporta – željan dokazivanja, žrtve… Međutim, bio je kritičan prema drugim igračima. Za Šimu Vrsaljka, primjerice, rekao je da je neprepoznatljiv. Rekao je da svježe snage moraju ući u igru.

Zorko sumnja da će nam jedna pobjeda u grupi biti dovoljna za ulazak u drugi dio natjecanja.

– Nemojmo se zavaravati – Hrvatska utakmicu protiv Češke mora pobijediti, poručio je Zorko, istaknuvši kako Češka i Škotska spadaju u skupinu reprezentacija koje Hrvatska nikad nije pobijedila.

– Ili će Hrvatska već sad u petak protiv Češke pokazati puno drugačije, puno bolje lice nego što je bilo do sada, ili se moramo pomiriti s time da ovaj Euro, kao i utakmica s Engleskom, prolazi pokraj nas, rekao je Zorko.