Tabak: Nije normalno da cijela upravna vlast bojkotira državnog poglavara…

Tabak: Nije normalno da cijela upravna vlast bojkotira državnog poglavara…

Gost Novog dana bio je vojni analitičar i član saborskog Odbora za obranu Igor Tabak.

Danas se u Bruxellesu održava NATO summit na kojemu sudjeluje i predsjednik RH Zoran Milanović. Uoči odlaska na summit, predsjednik Milanović upozorio je kako za Republiku Hrvatsku nije prihvatljiv prijedlog završne deklaracije jer dio članica NATO-a ne želi da se u njoj spomenu Daytonski sporazum i konstitutivni narodi u BiH.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je pak rekao da to što govori Milanović nije istina.

Večernji list danas piše da je “Milanovićeva prijetnja urodila plodom i da je NATO promijenio svoj dokument”.

Vojni analitičar i član saborskog Odbora za obranu Igor Tabak za N1 je rekao da je nemoguće znati što točno piše u deklaraciji.

“Nažalost, to nije jasno, to je interni dokument sve do njegove objave i normalno je da su njegove radne verzije u Ministarstvu vanjskih poslova i kod predsjednika Republike. Oni bi, Vlada i predsjednik, u jednoj suigri morali postići naše nacionalne ciljeve, a onda će se vidjeti tekst deklaracije. Koja je relativno štura, jedan opći dokument koji samo načelno konstatira slaganje s ciljevima i ispunjenje dnevnog reda zakazanog za sastanak. Ali ovakva natezanja, tko je u pravu, koji rečenini sklop ili spomen je u deklaraciji, teško je ocjenjivati prije nego se vidi dokument. Šira javnost nema uvid u to, vidjet ćemo na kraju”, rekao je Tabak.

“Činjenica je da Hrvatska zadnjih godina čitavu tematiku svog pogleda na BiH stavlja vrlo visoko na listu prioriteta i tu nije velika razlika između Vlade i predsjednika Republike, oni se gotovo pa redovito natječu tko će biti veći zaštitnik, da ne velimo, HDZ-a u BiH, a onda i šire, hrvatskog korpusa. Jasno je da NATO sve što radi, radi konsenzusom. I tu, na jednoj simboličnoj razini, bilo je za očekivati da će se konsenzus dogoditi i da se neće dogoditi situacija da netko odbije potpisati. Nije ovo niti toliko sporno pitanje da bi se na njemu krenula temeljito lomiti koplja”, kazao je Tabak.

Komentirao je i činjenicu da u Bruxelles, zbog narušenih odnosa, ide samo predsjednik Milanović, a ne i ministar vanjskih poslova Grlić Radman te ministar obrane Banožić.

“Nije to normalno. Hrvatska je, kao što se zadnjih godina pričalo, gotovo pa kancelarska republika, a ovdje imamo situaciju da cijela upravna vlast, iz Vladine uspravnice, tu bojkotira državnog poglavara. To nije ni uobičajeno niti normalno i prema van ostavlja gorki dojam”, smatra Tabak.