USKOK: Šef GSKG-a poduzetniku zaposlio ženu, on mu renovirao stan; Jedan sve već priznao?

USKOK: Šef GSKG-a poduzetniku zaposlio ženu, on mu renovirao stan; Jedan sve već priznao?

Osim postotka od 10 posto Jurinić je priznao i da je Blaževiću obavio radove na stanu na Srebrnjaku

Vlasnik tvrtke Kum-Grading, Mario Jurinić, koji je u četvrtak uhićen u aferi s namještanjem poslova, priznao je istražiteljima da je dao mito osumnjičenom ravnatelju osumnjičenom šefu u gradskoj tvrtki GSKG Nevenu Blaževiću, doznaje Telegram. 

Jurinić je nakon uhićena na ispitivanju u USKOK-u potvrdio da je Blažević tražio 10 posto od svakog posla koju mu ugovori, piše Telegram i dodaje kako neslužbeno doznaju da se radilo o poslovima hitnih sanacija na vodovodima i kanalizacijskim sustavima na zgradama kojima upravlja  GSGK. 

Iz dokumentacije proizlazi da je Blažević tvrtki Kum-Grading u vlasništvu Marija Jurinića od početka 2020. osigurao poslove u vrijednosti nešto više od 800 tisuća kuna. Osim postotka od 10 posto, piše Telegram, Jurinić je priznao i da je Blaževiću obavio radove na stanu na Srebrnjaku. 

Kriminalisti iz riječkoga odjela PNUSKOK jučer su, osim Blaževića i Jurinića, uhitili i poduzetnike Slavišu Veljkovića i Davora Režeka, vlasnike manjih zagrebačkih tvrtki za izvođenje građevinskih radova Exact d.o.o. te Daglop i Skela gradnja.

Prema optužbama iz najnovije akcije policije i USKOK-a, Blažević, kojega prijatelji zovu Ćiro, u proteklih godinu i pol dana u zamjenu za mito, dodjeljivao je poslove trojici privatnih poduzetnika, odnosno njihovim građevinskim tvrtkama. Istražitelji sumnjaju da je jednome od trojice osumnjičenih poduzetnika zaposlio suprugu u GSKG.

Kako smo jučer objavili, te su tvrtke, barem u prošlih godinu i pol dana, napravile vrlo unosne poslove s  GSGK.

Npr. jednoj od njih je samo za sanacije nakon potresa u Mesničkoj GSGK platio oko 600.000 kuna. Druga je za sanaciju odvodnih cijevi i kanalizacije dobila 800.000 kuna. Saniranje dimnjaka i svjetlarnika u Boškovićevoj plaćeni su pak 500.000 kuna. Prenosi Jutarnji list

USKOK objavio za što sumnjiči uhićene

USKOK je objavio što se sve stavlja na teret uhićenom šefu GSKG-u Nevenu Blaževiću i trojici poduzetnika, a njihovo priopćenje niže prenosimo u cijelosti. 

‘USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana (1967., 1972., 1964., 1970.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i davanja mita u gospodarskom poslovanju. (17. 6. 2021.)

Osnovano se sumnja da su u razdoblju od početka 2020. do sredine lipnja 2021. godine, u Zagrebu, I. okr. kao voditelj dispečerskog centra hitnih popravaka Gradskog stambenog komunalnog gospodarstva d.o.o. (GSKG) te ujedno i predsjednik Povjerenstva za listu izvoditelja GSKG-a, koristeći svoja saznanja o planiranim građevinskim zahvatima, rekonstrukcijama i sanacijama zgrada te potrebi provođenja hitnih intervencija na objektima pod upravljanjem GSKG koji se financira iz uplata obveznih zajedničkih pričuva građana, dogovorio s II., III. i IV. okr. da će trgovačkim društvima i obrtima poslovanje kojih su oni vodili, osigurati dodjeljivanje građevinskih poslova te hitnih intervencija na zgradama pod upravljanjem GSKG, požurivati naplatu računa i osigurati im pružanje drugih usluga. Zauzvrat je I. okr. od II., III. i IV. okr. tražio da mu isplate novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenog posla te da mu pruže i druge usluge, na što su oni pristali. Tako je I. okr. korištenjem svog položaja i utjecaja u GSKG osigurao da trgovačka društva II. okr. dobiju unosne građevinske poslove pod uvjetom da mu II. okr. isplati novčanu nagradu u dogovorenom postotku od vrijednosti dodijeljenih poslova te da izvrši rekonstrukciju njegovog stana naplate usluge radova. Ujedno je I. okr. kao protuuslugu omogućio zapošljavanje supruge II. okr. u GSKG. Nadalje je I. okr. s III. okr. dogovorio dodjeljivanje poslova na vodovodnim i kanalizacijskim sustavima na zgradama pod upravljanjem GSKG pod uvjetom da mu III. okr. isplati novčanu nagradu u iznosu od 10 posto vrijednosti svakog posla s GSKG te da u njegovom stanu izvrši određene radove bez naplate usluge radova. Također je I. okr. s IV. okr. za proviziju od najmanje 2,5 posto od vrijednosti ugovorenih poslova omogućio njegovom trgovačkom društvu i građevinskom obrtu dodjeljivanje unosnih građevinskih poslova na zgradama pod upravljanjem GSKG kao i prioritetnu isplatu ispostavljenih računa.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika’, objavio je USKOK.