Kasni žetva uljane repice i pivarskog ječma

Kasni žetva uljane repice i pivarskog ječma

Zbog kišovitog i hladnog proljeća kasni žetva najisplativijih ozimih kultura – pivarskog ječma i uljane repice. S kašnjenjem žetve, otkupne cijene repice, koje su sve donedavno vrtoglavo rasle, počele su padati. Zbog pandemije pala je i potrošnja piva, a s njom čak za trećinu – ugovorena proizvodnja pivarskog ječma. Javlja HRTV

Uljana repica na slavonskim poljima samo naizgled je bujna. Obećavala je rekordan urod i zaradu. No ratare je ipak iznevjerila.

– Ove završne velike mahune koje su trebale biti najpunije, one su izostale, prehladne su bile noći i jednostavno su se smrznule, kaže Zdravko Matijević iz Graberja.

Kombajni su već naveliko trebali žeti ovu našu najvažniju uljaricu. Zelena je, zrioba još traje pa žetva debelo kasni.

– Bili su mrazovi u cvatnji i to se odrazilo na prinos, a što se tiče same žetve, mislim da kasnimo kao i sva vegetacija – nekih 14 dana, kaže Mario Glavaš iz Udruge ratara “Ledina”.

Iako je obećavala rekordan urod, bit će prosječan. Do tri i pol tone na hektar. Naša je repica izvozni proizvod pa je cijena na burzama vrtoglavo rasla. S kašnjenjem žetve – otkupna cijena pada. Više na LINKU

DEMOS MEDIA