Milanović na Danu antifašističke borbe u Splitu: ”Ne znam niti za jednu drugu državu u Europi koja ima osnovu za slaviti ovakav praznik”

Milanović na Danu antifašističke borbe u Splitu: ”Ne znam niti za jednu drugu državu u Europi koja ima osnovu za slaviti ovakav praznik”

Zoran Milanović obratio se javnosti nakon svečanog obilježavanja Dana antifašstičke borbe u Splitu.


Predsjednik Republike Zoran Milanović u Splitu sudjeluje na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe uz koncert Hrvatske ratne mornarice u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Predsjednik se nakon svečanosti obratio javnosti.

”Došao sam ovdje radi svog dida, njegovog brata, svoje babe i njezine braće koji u rat nisu otišli kao antifašisti, nisu ni znali što je to znači. Moja baba je govorila: ‘Čovjek nije mogao durat’. To je moralo biti grozno, jer običnog čovjeka, dalmatinskog težaka, nakon svega što je prolazio kroz ratove, da ponovno ide u rat, a da ustvari ne mora, to mora biti duboki ljudski potres”, rekao je.

Kazao je da su Alfred Santini, Bicko Ožić, Nebojša Borozan ”bili revolucionari, spremni na svoju žrtvu”. ”To su ljudi koje je iz današnje perspektive razmnoženosti i komfora teško shvatit. Oni su bili iskra iz koje je planuo narodni ustanak. Srbija i BiH imaju nešto slično i ja ne znam niti za jednu treću, četvrtu ili petu državu koja u Europi ima osnovu za slaviti ovakav praznik”, rekao je.

Milanović je kazao i da je današnji skup u Splitu ”pokazatelj kako je ovo normalno i mirno društvo kojemu samo malo treba da se složi”. ”Samo zajedničkim naporima možemo dalje i možemo napredovati”, zaključio je Milanović. Javlja Dnevnik.hr