Potpisani sporazumi o kupoprodaji nekretnina i sufinanciranje vanjskih suradnika za sveučilište u Slavonskom Brodu…

Potpisani sporazumi o kupoprodaji nekretnina i sufinanciranje vanjskih suradnika za sveučilište u Slavonskom Brodu…

Sporazum o financiranju kupoprodaje nekretnina za potrebe rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu kao i Sporazum o financiranju troškova rada vanjskih suradnika na Sveučilištu potpisan je danas u Velikoj vijećnici Županijske uprave između Brodsko-posavske županije i slavonskobrodskog Sveučilišta. Sporazume su potpisali župan dr.sc. Danijel Marušić i prof.dr.sc. Ivan Samardžić, rektor Sveučilišta u nazočnosti predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića i zamjenika župana Marka Šimića.

Sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna i to 1.750.000,00 kn za kupoprodaju nekretnina i 250.000,00 kn za troškove vanjskih suradnika osigurana su u proračunu Brodsko-posavske županije Odlukom Županijske skupštine.

Sporazumom se Brodsko-posavska županija, iz sredstava planiranim Programom javnih potreba u školstvu za 2021. godinu, obvezala financirati kupnju nekretnina za potrebe Sveučilišta u Slavonskom Brodu na lokacijama: zgrada Oraščić, kč.br. 1087/2 površine 1130m2, dvorište Oraščić, kč.br. 1098/19, površine 315m2, dvorište u Ulici Mile Budaka,kč.br. 1098/24, površine 828m2 i parkiralište Oraščić kč.br. 1099/6, površine 585m2

Prema riječima rektora Samardžića predmetni objekti su od velikog značaja za Sveučilište koje se neprestano razvija i traži prostora za napredak, jer se u krugu od kojih 100 do 150 m nalaze i ostali prostori Sveučilišta na površini od oko 5000m2. dodao je kako je prostor upravo najvažnija stavka u budućem radu Sveučilišta jer sadašnji veliki problem je upravo djelovanje na više lokacija.Drugim danas potpisanim Sporazumom Brodsko-posavska županija obvezala se sufinancirati troškove vanjskih suradnika na odjelu društveno-humanističkih znanosti Sveučilišta u Slavonskom Brodu, a sufinanciraju se troškovi naknade plaća za predavanja, održavanja seminara i vježbi, prijevoza i smještaja vanjskih suradnika.U ovoj prigodi župan Marušić je rekao: “Svi mi koji ovdje živimo sretni smo što imamo Sveučilište. Dug je bio put do same realizacije, no Sveučilište je danas dobro organizirano i provode se razni programi. Sveučilištu je potrebna potpora svih institucija, od Županije preko Grada Slavonskog Broda do općina jer pored samog razvoja školstva, razvoj Sveučilišta je preduvjet i za razvoj gospodarstva i društvenih i drugih sadržaja. Županijska skupština je donijela Odluku, osigurali smo sredstva u Proračunu i na tome zahvaljujem predsjedniku Skupštine”. -kazao je župan Marušić te dodao kako će Županija putem stručnih službi i svoje razvojne agencije i dalje pratiti razvoj Sveučilišta te biti na raspolaganju za pomoć, posebice kod europskih projekata kod kojih se otvaraju velike mogućnosti.