Tvrtko Jakovina: Bilo bi korisno i da Hrvati znaju ćirilicu…

Tvrtko Jakovina: Bilo bi korisno i da Hrvati znaju ćirilicu…

Povjesničar Tvrtko Jakovina gostovao je u Novom danu te je, među ostalim, govorio i o školovanju djece u Vukovaru.

“Dio manjinskih prava ustavno je zajamčen i ona su u paketu onog što Hrvatska ima u svom zakonodavstvu kada je zavšena mirna reintegracija. U to ne možete dirati i škole i pravo na školovanje na vlastitom jeziku i pismu vjerojatno su dio tog paketa i ne mislim da se to može mijenjati voljom jednog gradonačelnika. Ako se ne varam isti gradonačelnik je bio kada su Norvežani izgradili školu koja je trebala biti zajednička pa su tražili novac natrag.

U trenutku kada je Hrvatska ulazila u EU, kada je premijer bio još uvijek Sanader, a ministar obrazovanja Primorac, tada je stvorena skupina mene i dvije kolegice da bismo napravili onaj tip udžbenika koji je trebao biti prihvaćen u podunavlju za djecu u hrvatsko-srpskim školama.

To je izazvalo reakciju prvenstveno na hrvatskoj strani, ja mogu reći tada je u ministarstvu prosvjete bila jedna od eksperta koja je rekla: ‘Ako Srbi na to pristaju, to ne može biti dobro’. Ako tako razmišljate onda nema pomirenja, onda razmišljate o isključivoj interpretaciji. Bilo je povijesničara koji su na sliku spaljenih srpskih sela dvojili je li to srpsko selo ili nije”, govori.

“Bilo bi korisno i da Hrvati znaju ćirilicu”

Rekao je i kako je HDZ u Vukovaru bio na vlasti do prošle godine dok njihov kandidat nije postao Škorin kandidat.

“Ali ni on ne misli sam vladati, nego misli vladati tako da mijena HDZ. Spojene škole i škole u kojima će neki core nastave iz drugih predmeta biti zajednički mislim da je to dobar početak. Mislim da je važno, ne samo za Srbe da znaju ćirilicu, nego da bi bili korisno da možda i Hrvati znaju ćirilicu jer ima puno knjiga na ćirilici i dobit će znanje koji drugi neće.

Zajednička nastava bi se trebala ostvariti. Ne mislim da je dobro ono što imaju Talijani i njemačkogovoreći građani u južnom Tirolu, da 100 godina nakon rata imate odvojene škole. Ali to ne znači da Nijemcima treba braniti da se školuju odvojeno. Mislim da bi zbog tako malih razlika između Srba i Hrvata trebalo omogućiti zajedničko školovanje, ali to ne znači da im se oduzmu prava”, objašnjava.