Habulin: Problem je jačanje proustaške, ekstremne desnice te znakovlje i pozdrav…

Habulin: Problem je jačanje proustaške, ekstremne desnice te znakovlje i pozdrav…

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, gostovao je u Novom danu i govorio o obilježavanju Dana antifašističke borbe u Brezovici.

“Danas obilježavamo Dan antifašističke borbe i 80. obljetnicu formiranja prvog partizanskog odreda. S nama će biti jedan broj još uvijek živih učenika Narodnooslobodilačke borbe. Iako će dan biti težak nadam se da će ipak naći nage da budu s nama”, rekao je na početku.

Dodao je kako su s Vladom surađivali u organizaciji današnje svečanosti kako bi sve prošlo dostojanstveno i elegantno. Dodao je kako problema u organizaciji uvijek ima, ali da su sve prevladali.

“Ono što je po meni neka klima, osjećam se kao da je danas svečani dan. Osjećam da obilježavamo nešto što je bilo značajno i što je sutra i danas ostavilo velikog traga”, kaže o atmosferi. Javlja N1

“Ne mogu se u mjesec dana riješiti problemi gomilani 30 godina”

Na pitanje kako doživljava što Andrej Plenković prvi puta dolazi u Brezovicu, kaže:

“Kao što se zna, prošle godina je donesen novi Zakon o spomendanima i državnim praznicim. U sastavu tog zakona su i odredbe koje kažu da svečanosti koje se održavaju povodom državnih praznika organizira Vlada. To se i dogodilo, Vlada ove godine organizira svečanost u Brezovici, normalno je i da predsjnik Vlade bude ovdje.

Mislim da je i to još jedan korak i poruka da Vlada i Plenković žele da se određene problematike koje se gomilaju sukcesicvno rješavaju. To je proces. Mislim da postoji želja i snaga da se ta problematika rješava. Problemi koji su se nagomilali unazad 30 godina, ne mogu se riješiti u mjesec dana, ali mislim da se ide korak po korak”.

Kao najveće probleme ističe povijesni revizionizam i omalovažavanje antifašističke borbe dok se učenike NOB-a naziva zločincima. “Osim toga, tu je i jačanje ekstremne proustaške desnice, što prati i znakovlje i pozdrav”, kaže.

Rekao je i kako su bili na sastanku s predsjednikom Vlade te da je on bio suzdržan na prvu, ali da je potrebno još razgovora. Rekao je kako je njihova inciijativa da se uvede zabrana upotrebe znakovlja i pozdrava, “ne samo ustaških, nego i četničkih i svih nacifašističkih”.

“Mislim da će velik dio, kada prijedlog gođe pred Sabor, da će najveći dio opozicijskih stranaka podržati inicijativu. Međutim, bitno je da tom prijedlogu podršku da i predsjednik Vlade jer kad bi ta podrška izostala sumnjam da bi izmjene Kaznenog zakona bile donesene.  Dolazak premijera u Brezovicu ulijeva optimizam i nadu da će se to dogoditi i da će izmjene i dopune Kaznenog zakon biti donesene”, kaže.

“Srušeno je 2964 spomenika”

Govorio je i o oštećenim i uništenim partizanskim spomenicima.

“To je veliki problem, zbog toga što su u pitanju velika materijalna sredstva koja bi trebalo izdvojiti da se porušeni spomenici obnove. Velik dio te spomeničke baštine je u zoni odgovornosti lokalne samouprave. Međutim, postoji i spomenička baština koja je svrstana u spomenike od državnog značaja. Ja bih tu spomenuo i spomenik u Brezovici, tek je trećina obnovljena nakon stradanja u Domovinskom ratu.

Tu je spomenik Stjepanu Filipoviću koji je skroz maknut, treće tu je Petrova gora gdje mislim da u doglednoj budućnosti se to neće moći obnoviti, ali ono što je moguće je partizanska bolnica na Petrovoj gori. Tu je i spomenik koji je srušen do kraja. To je spomenik Ustanka naroda Slavonije. Popis je dug i to nije mogće napraviti odjednom, ali mora postojati volja i odgovornost da se ta spomenička baština sukcesivno obnavlja”, veli.

Dodaje i kako je srušeno 2964 spomenika te da se i danas neki pokušavaju maknuti, ali  ne eksplozivom nego na suptilniji način.

“Traži se suglasnost da se spomenik izmjesti jer se ne uklapa u novi prostorni plan. To ne može biti prihvatljivo. Ako se radi novi plan onda je moguće uklopiti spomenik, ako je u lošem stanju lokalna smaouprava ga je dužna obnoviti. Što se tiče Titove biste koja je bila u uredu predsjednika, to ne treba potezati. Mislim da bi je ovaj predsjednik možda i vratio, no netko drugi će je maknuti. Mislim da joj je mjesto u rodnoj kući u Kumrovcu”.

“Smanjena su prava i mirovine učesnicima NOB-a”

Govorio je i o živućim sudionicima NOB-a:

“Prije desetak godina i nešto manje, prava i mirovine učesnicima NOB-a su smanjene. Danas imamo još 1105 živih učesnika koji primaju starosnu mirovinu i imamo 268 invalida koji primaju boračku mirovinu. Prvi imaju mirovinu u prosjeku 3800 kuna, a invalidi 3600.

Smanjena su prava tako da invalidi koji su proizašli iz NOB-a danas više nemaju pravo na ortopedska pomagala, nego to moraju financirati sami. To su ozbiljni iznosi koji su njima često nemogući za realizirati i tu su ti problemi. Ne možemo se pohvaliti da je standard učesnicima NOB-a na nekom zavidnom nivou”.

Što se tiče vlasništva nekretnina, kaže kako je prostor u kojem jesu u vlasniptvu države, ali da su postigli dogovor temeljem kojeg će napraviti najam. Kaže i kako pošta Stjepana Mesića još dolazi na tu adresu iako on tamo ne boravi, a Zoranu Milanoviću bi ustupili ured kada bi bilo potrebno.

Naposljetku je rekao kako Hrvatska ne može živjeti u prošlosti već da se mora okrenuti budućnosti.