Milanovića u Brezovici dočekao veliki pljesak, održao predavanje iz povijesnih okolnosti; Plenković: Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja…

Milanovića u Brezovici dočekao veliki pljesak, održao predavanje iz povijesnih okolnosti; Plenković: Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja…

Dan je antifašističke borbe. Na današnji dan prije 80 godina u šumi Brezovici kod Siska osnovan je Prvi sisački partizanski odred, koji je bio i prva antifašistička postrojba u ovom dijelu Europe. U Spomen-parku Brezovica brojna su izaslanstva položila vijence. Svečanost obilježavanja prvi je put organizirala Vlada, a prvi put sudjeluje i premijer Andrej Plenković, prenosi HRT.

Predsjednik RH Zoran Milanović dočekan je glasnim pljeskom okupljenih.

– Istina je voda duboka i nikoga ne bi trebala uvrijediti, ali može zaboljeti. Međutim, u ovoj našoj istini nema ničega bolnog, ona je u stvari lijepa. Teška, krvava, ali lijepa, rekao je Milanović.

Rekao je kako su sisački komunisti koji su pokrenuli ustanak bili borci za revoluciju, sovjetsku Hrvatsku, ne demokraciju.

– Ja ovdje danas nisam niti ikoji put od ovih desetak puta kojih sam ovamo dolazio, kao građanin, kao predsjednik SDP-a, kao predsjednik Hrvatske vlade, da bih ikome utjerao svoju istinu i da bih ikome dao bilo kakav zadatak, što trebamo, da bih poslao poruku. Ja sam ovdje samo da ukažem na neke stvari koje Hrvatsku stvaraju tamo gdje joj je mjesto, ne na mapu, rekao je Milanović.

Rekao je da su hrvatski komesari dolazili među narod koji je bio “devastiran, pobijen, kao da je netko krenuo u lov bez ikakve lovačke dozvole, na ljude, na muškarce, žene djecu, tu po selima i varošima Banije i Korduna”.

– S jedne strane komunistička agitacija, spremnost, organizacijske sposobnosti, i s druge strane, jer hrvatski narod kao takav u tom trenutku nije bio zreo za ustanak, jer je živio u iluziji da je dobio nekakvu svoju državu koja ga je prodala za sitnu banku, i srpski narod Hrvatske, naša braća po oružju u tom ratu – nažalost, ne više u ovom zadnjem ratu, ali u tom ratu naša braća po oružju – su zajedno s hrvatskim komesarima dizali taj narodni ustanak, rekao je Milanović.

Plenković: Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja

– Premda je ovaj praznik ustanovljen 1991. godine na iniocijativu predsjednika Tuđmana, od ove godine je Vlada nositelj njegove organizacije i tako će biti i u budućnosti, poručio je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer je podsjetio na povijesne okolnosti u kojima je osnovan Prvi partizanski odred.

– Nakon Njemačke okupacije uspostavljen je kvislinški režim Ante Pavelić. U stvarnosti je Hrvatska bila podijeljena, a dijelovi Dalmacije su bili pod Italijom. Doneseni su rasni zakoni protiv židova i Roma. U takvim okolnostima je skupina od 70-ak osoba osnovala Prvi sisački odred. Partizani su postupno oslobodili dijelove Hrvatske što je dovelo do ZAVNOH-a koji je kasnije omogućio da 1990. bude potvrđena suverenost Hrvatske koja je obranjena u Domovinskom ratu. ZAVNOH je omogućio raskidanje ugovora s Italijom i povratak Istre i Dalmacije u Hrvatsku, ističe predsjednik Vlade RH.

– Stvaranje demokratske Hrvatske u obruču ratne Europe je jedinstven događaj, nedovoljno priznat od povjesničara. Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret u Europi zbog čeka je Hrvatskoj osigurano istaknuto mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata, poručio je.

– Prošle godine obilježili smo 25. obljetnicu pobjede u Oluji. Tada sam, uz veliki ponos, rekao da žalimo i za žrtvama zločina počinjenih i s hrvatske strane, kojih je nažalost bilo. Isto tako, neovisno o spomenutim zaslugama partizana, vrijeme je da i ta burna vremena sagledamo u svoj njihovoj složenosti. Tu ponajprije mislim na poslijeratne zločine na Bleiburgu što je produbilo podjele u poratnoj Hrvatskoj. Tu mislim i na poslijeratne čiste političkih neistomišljenika. Došlo je vrijeme da kao društvo trezvenije sagledamo tadašnja zbivanja. Samo ćemo tako zatvoriti još žive podjele u hrvatskom društvu, istaknuo je.

Prvi se nazočnima obratio predsjednik SABA-e Franjo Habulin koji ih je pozdravio.

– Vrlo svjesno odabrao sam ovaj redoslijed iako znam da time kršim protokol, no mi smo ovdje eda se prisjetimo početka antifašističke i da bi potvrdili našu privrženost antifašizmu danas. Pa zar nije onda logično prvo prizdraviti preživjele borce. Drago mi je da smo se danas okupili ovdje, znamo što se 22. lipnja dogodilo ovdje pa o tome neću niti govoriti, ali ću govoriti o nečem drugom. Dobro je da se ovo obilježavanje odvija u organizaciji Vlade RH, ali nije dobro da nam je trebalo punih 30 godina da bi se sjetila kako je njezina dužnost sve datume vezane uz antifašističku borbu tretirati kao državne praznike. Još uvijek je na snazi Ustav u kojem stoji da je Republika Hrvatska zasnovana i na temeljima antifašizma a nasuprot NDH. I nadam se da to nikada neće biti promijenjeno. Ako je to tako, a Ustav kaže da jeste, onda se mora poštivani ono što je zapisano u tom temeljnom dokumentu i ne samo riječima nego i djelima, poručio je.

– Znam da se nerado čuje za ustašizaciju ili fašistoizaciju Hrvatske. I meni bi bilo draže ne govoriti o tome, ali predugo smo šutjeli o tome. Bilo je u ovih 30 godina pojedinaca koji su govorili i pisali, ali odjek je bio mali. U isto vrijeme se u medijima i knjigama slijevala bujica laži. Prekrajala se istina. Odgajali smo mlade u neznanju, ugrađivali im krive vjernosti, ustvrdio je.

– Ispod glasa smo komentirali kad su mijenjali imena ulica i trgova, kad su vojne postrojbe dobivale imena po notornim ustaškim zločinima. Šutimo kad mladi pozdravljaju ustaškim pozdravom kojeg ne razumiju. Vlast je u zadnjih 30 godina uglavnom šutjela o tome, a o ulozi Crkve neću govoriti, poručio je Habulin.

Plenković i Milanović položili vijence

Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović položili su vijence kod spomenika Debeli brijest u Brezovici.

Uoči početka svečanosti predsjednik i premijer su se rukovali.

U šumi Brezovici održava se glavna svečanost koju prvi put organizira Vlada. Ondje je po prvi put došao premijer Andrej Plenković, a došao je i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Uz Plenkovića u Brezovicu su došli potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

– Ovaj put je Vlada organizator i zbog toga je i premijer tu. A osim toga, činjenica je da je 80. obljetnica osnivanja 1. sisačkog partizanskog odreda, prvog u ovom dijelu Europe je dodatni razlog za dolazak, ne samo premijera nego i potpredsjednika Vlade i ministra znanosti i obrazovanja, rekao je Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Zapovjednici Prvog sisačkog partizanskog odreda bili su Vlado Janić-Capo i Marijan Cvetković, a među 77 boraca bili su Mika Špiljak, Nada Dimić i drugi. Odred je osnovan nakon napada Njemačke na SSSR.

Počevši od Siska, antifašistički ustanak u Hrvatskoj razvijao se postupno. U organiziranoj narodnooslobodilačkoj borbi u Hrvatskoj aktivno je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske (NOV) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa NOV-a.

Središnjim obilježavanjem u Brezovici, na kojem je sudjelovao državni vrh i predstavnici antifašističkih i drugih udruga, odana je počast hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata.

Zagreb: Obilježavanje na Trgu žrtava fašizma

Antifašistička liga poziva večeras na zagrebački Trg žrtava fašizma gdje će se obilježiti Dan antifašističke borbe i 80. godišnjica antifašističkog ustanka u Hrvatskoj. Sve počinje u 19.30, a govorit će među ostalima novi gradonačelnik Tomislav Tomašević i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Rijeka: Polaganje vijenaca na Spomenik oslobođenja na Delti

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović u 9 sati položit će vijenac na Spomenik oslobođenja na Delti. Nakon toga od 11 sati sudjelovat će na glavnoj proslavi Dana antifašističke borbe na Tuhobiću.

Organizatori upozoravaju da su i dalje na snazi epidemiološke mjere te da smo usred toplinskoga vala, piše HRT.