Plenković i Milanović na istom mjestu u isto vrijeme: Obojica će u Brezovici držati govor

Plenković i Milanović na istom mjestu u isto vrijeme: Obojica će u Brezovici držati govor

Plenkovićev odlazak u Brezovicu je rezultat prošlogodišnjih izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH

Danas će se u Brezovici kraj Siska na obilježavanju Dana antifašističke borbe i održavanju 80. godišnjice osnutka Prvog sisačkog partizanskog odreda na području bivše Jugoslavije u isto vrijeme, na istome mjestu naći premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike, Zoran Milanović.

Plenkoviću će ovo biti prvi put da odlazi u Brezovicu, a uz njega će biti potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Piše Ivanka T

– Na ovaj dan odajemo počast svim hrvatskim antifašistima koji su u Drugom svjetskom ratu svoje živote položili u borbi za slobodu od nacizma i fašizma i time Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata. Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene demokratske Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti kao članica Europske unije – ističe se u priopćenju Vlade.

Plenkovićev odlazak u Brezovicu je rezultat prošlogodišnjih izmjena Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj po kojemu je Vlada nositelj organizacije obilježavanja Dana antifašističke borbe.

– Premda taj praznik postoji 30 godina, bila je ustaljena čudna praksa da sve organizira Savez antifašističkih boraca i da poziva državni vrh na obilježavanje državnog praznika. To je bilo neprirodno – kaže predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka Petešić dodajući kako se Savez antifašističkih boraca morao mučiti sa svom logistikom i organizacijom što nije njihov posao, nego je posao države, a oni trebaju biti počasni gosti.

– Savez će sudjelovati u obilježavanju praznika kao i svake godine, ali u manje opterećenom formatu jer neće morati organizirati i financirati ovaj događaj – pripomenuo je Frka Petešić.

Kao organizator, Vlade je predvidjela da u Brezovici govor održe premijer Plenković, predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, predsjednik Republike, Zoran Milanović i predstavnik Saveza antifašističkih boraca.

Glasnogovornik Ureda predsjednika, Nikola Jelić kazao je da će predsjednik Milanović doći u Brezovicu, te da namjerava tamo održati govor.

Događaj je najprije bio planiran u 10.30 sati, ali je zbog paklenih vrućina koje su ovoga tjedna zahvatile Hrvatsku pomaknut na 9 sati ujutro kako bi se izbjeglo da sudionici, posebno oni stariji, budu izloženi iznimno visokim temperaturama zraka. Naime, prema prognozi, živa u termometrima već bi se u 9 sati trebala popeti do 29 i 30 stupnjeva Celzijusa.

U Brezovicu su pozvani i svi župani, a predstavnici lokalnih vlasti položit će vijenac.