Sve strašnije posljedice socijalnog distanciranja kod najmlađih: ‘Kćerkica mi ima napadaje panike…‘

Sve strašnije posljedice socijalnog distanciranja kod najmlađih: ‘Kćerkica mi ima napadaje panike…‘

Najveća britanska klinika za mentalno zdravlje povećala je broj termina za liječenje djece za 85 posto u odnosu na 2019.

Nakon upozorenja da će 1,5 milijuna djece trebati psihološku pomoć zbog opetovanih zatvaranja zbog pandemije, vodeći ljudi britanskog javnozdravstvenog sustava (NHS) kažu da susreti s prijateljima kod petogodišnjaka izazivaju napade panike, piše The Telegraph.

Stručnjaci kažu da su mlađa djeca sve anksioznija te da se neki čak boje izaći iz svojih domova zbog trauma koje su pretrpjeli tijekom lockdownova.

The Telegraph piše da se na termin kod nekih psihologa iz sustava javnog zdravstva čeka i do četiri godine te da su se brojni roditelji zbog toga okrenuli privatnicima, koji su toliko pretrpani upitima i pacijentima da nemaju kada primati nove.

Vodeći privatni terapeuti Velike Britanije rekli su The Telegraphu da se broj upita koje primaju udvostručio te da po prvi puta moraju odbijati pacijente i otvarati liste čekanja.

Stručnjaci kažu da mnoga djeca zbog lockdowna, socijalnog distanciranja i straha od zaraze pate od bihevioralnih problema te da su anksiozna zbog svakodnevnih društvenih aktivnosti.

Predviđanja stručnjaka u koja je The Telegraph imao uvid kažu da će dodatnih 1,5 milijuna djece i mladih zbog direktnih posljedica pandemije, odnosno lockdowna, tijekom idućih tri do pet godina trebati psihološku pomoć. Neki izračuni sugeriraju da će potražnja za takvom vrstom pomoći biti tri puta veća od ponude.

Rachel De Souza, pravobraniteljica za djecu Engleske, kaže da će anketa provedena na više od 550 tisuća djece, najveća anketa tog tipa u povijesti, pokazati da će mentalno zdravlje biti najveća briga ove generacije djece.

De Souza je dodala da je tijekom putovanja zemljom uočila da se djeca muče s prilagodbom na pandemijom uvjetovane promjene u svojim životima.

‘Potražnja nadilazi moje mogućnosti’

Neki djelatnici u zdravstvu rekli su da teško pronalaze pomoć za vlastitu djecu, koja pate još od prvog lockdowna u Velikoj Britaniji.

– Moja je petogodišnja kći u kući jer se previše boji napustiti je. O odlasku u školu da ne pričamo. Nitko mi ne može preporučiti psihoterapeuta jer ne znaju nikoga tko prima djecu te dobi – rekao je jedan visokopozicionirani djelatnik u zdravstvu.

Druga visokopozicionirana djelatnica u zdravstvu rekla je da njezina mlada kći ide na psihološko savjetovanje jer je pretrpjela napad panike zbog odlaska na “igranje” nakon godine dana lockdowna i socijalnog distanciranja.

– Proputovala sam cijelu zemlju i vidjela ta tužna lica… oni grle svoje prijatelje dok mi pričaju koliko im je bilo teško kada su izgubili baku ili djeda i zato što nisu mogli otići na pogreb. Izlaze iz lockdowna, ne znaju stvarati prijatelje, ne znaju kako pričati s drugima. Svi su na rubu – dodala je De Souza.

Najveća britanska klinika za mentalno zdravlje Clinical Partners povećala je broj termina za liječenje djece za 85 posto u odnosu na 2019. godinu.

Tijekom 12 mjeseci od prvog lockdowna, nešto više od 420 tisuća djece i mladih potražilo je psihološku pomoć preko NHS-a, što je porast od 11 posto u posljednje dvije godine.

Psihologinja za djecu Maryhan Baker rekla je da se potražnja za njezinim uslugama udvostručila tijekom posljednjih nekoliko mjeseci te da njezini pacijenti na termin u prosjeku čekaju gotovo četiri mjeseca. Prije su, kaže, čekali dva tjedna.

– Radim više sati i više večeri kako bih primila više pacijenata, ali potražnja za terminima nadilazi moje mogućnosti – rekla je Baker za The Telegraph.

Baker je dodala da su joj mnogi roditelji rekli da su im njihovi liječnici opće prakse rekli da ne čekaju termin kod liječnika iz sustava javnog zdravstva.

– Situacija će se prije pogoršati nego poboljšati. Postoji mnogo djece koja su prije pandemije možda bila malo anksiozna, a koja sada pate od poremećaja u prehrani i samoozljeđivanja – zaključila je Baker.

NHS-ova engleska podružnica prošlog je utorka rekla da će za psihološku pomoć za djecu odvojiti dodatnih 40 milijuna funti. Prenosi Jutarnji list