Općina Vrbje: Prva godina provedbe projekta Zajedno za žene …

Općina Vrbje: Prva godina provedbe projekta Zajedno za žene …

Na dan 18.6.2020. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu programa „Zaželi – program zapošljavanja žena faza II“ za projekt „Zajedno za žene, UP.02.1.1.13.0116“, te smo ovaj mjesec navršili punih godinu dana provedbe projekta.
Dosad je uslugu pomoći u kući koristilo ukupno 70 starijih mještana s područja Općine Vrbje koju im je pružalo, i još uvijek pruža, 10 žena iz iste općine zaposlenih u sklopu projekta na poslu gerontodomaćice, a krajnjim korisnicima osigurana je i isporuka paketa kućanskih potrepština svaki mjesec.
Projektom se pozitivno utjecalo na povećanje zapošljivosti rizičnih skupina na tržištu rada, žena iz ruralne sredine s nižom razinom obrazovanja, te se osiguralo pružanje slabo razvijene socijalne usluge na području JLS I skupine. Na taj način doprinijelo se razvoju lokalne zajednice, ali i ostvarenju jednog od glavnih ciljeva projekta.
Do sad su provedene i tri evaluacije zadovoljstva krajnjih korisnika pruženom uslugom. Rezultati ovih evaluacija bili su odlični i krajnji korisnici iskazali su iznimno zadovoljstvo pruženom uslugom.
Isto tako, za potrebe osiguravanja vidljivosti projekta, proveli smo svojevrsne intervjue sa zaposlenim ženama koje su nam otkrile svoje mišljenje o projektu, njegovim dobrobitima za njih, krajnje korisnike, ali i čitavu lokalnu zajednicu, ali i koji su najčešći poslovi koje obavljaju kod krajnjih korisnika, te kako je posao na projektu utjecao na povećanje kvalitete njihova života. Sve intervjuirane zaposlenice iskazale su iznimno zadovoljstvo novim poslom, te želju da se projekt nastavi i u budućnosti.
Napominjemo kako je ovo prvi projekt koji je Općina Vrbje prijavila na natječaj iz Europskog socijalnog fonda kao nositelj i ponosni smo što se provedba projekta u ovih godinu dana odvijala po uspostavljenom planu i bez većih poteškoća.
Povodom godinu dana provedbe projekta upitali smo i našeg načelnika Igora Jurišića kako je zadovoljan dosadašnjim tijekom provedbe, radom naših zaposlenica, te cijelog projektnog tima, a on nam je rekao: „Smatram da se ovaj projekt izuzetno kvalitetno provodi, a njegov i društveni i ekonomski benefit može se promatrati u dva smjera. S jedne strane osigurana je usluga onima korisnicima kojima je najpotrebnija, a znamo da na području naše općine imamo dosta starijih osoba kojima ovakva usluga treba. Također, zapošljavanjem žena iz lokalne zajednice doprinijelo se njihovom osnaživanju, tako da projekt ima dvostruku društvenu korist. S ekonomske strane, provedba projekta pozitivno utječe kako na općinski proračun, tako na kućne budžete naših zaposlenica i krajnih korisnika i korisnica; dok se u procesu provedbe razmišljalo na jedan lokalpatriotski način i ostale robe i usluge su se nabavljale unutar lokalne zajednice. Zadovoljan sam radom kako naših zaposlenica, tako i cijelog projektnog tima, a ponajviše samom idejom Programa Zaželi. Smatram da je ovo jedan od najbolje osmišljenih programa Vlade Republike Hrvatske koji se financira iz EU fondova jer je utemeljen na stvarnim potrebama mnogobrojnih lokalnih zajednica. Našim zaposlenicama želim uspješnu edukaciju koja će uslijediti nakon završetka rada na projektu, te naravno ostanak na tržištu rada. Nadam se da će ovaj program zaživjeti i u fazi III, te da će ista omogućiti zapošljavanje žena i pružanje usluge kroz jedan duži period.“
Budući da Općina Vrbje kontinuirano radi na unaprjeđenju kvalitete života svojih žitelja, ovaj projekt se savršeno uklopio u niz uspješnih napora uloženih s ciljem osiguravanja kvalitetnijeg životnog okruženja za sve mještane.
Osnaženi dosadašnjim pozitivnim iskustvom u provedbi ovog projekta, vjerujemo kako ćemo i u budućnosti nastaviti biti jednako uspješni s prijavom i provedbom projekata koji će izravno utjecati na povećanje kvalitete života ljudi na području cijele općine Vrbje.
Projekt „Zajedno za žene, UP.02.1.1.13.0116“ je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 928.650,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.