Zaiskrilo u Saboru tijekom rasprave o Zlati Đurđević: ”Sram vas bilo! Odakle vam pravo? Mi si to nikada ne dozvoljavamo”

Zaiskrilo u Saboru tijekom rasprave o Zlati Đurđević: ”Sram vas bilo! Odakle vam pravo? Mi si to nikada ne dozvoljavamo”

Zastupnici u Hrvatskom saboru danas raspravljaju o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlatu Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.

Mišel Jakšić, predsjednik Odbora za pravosuđe, iznio je na početku sjednice zaključak Odbora o svim kandidatima.

”Nikada prije nije bilo ovoliko kandidata. Profesorica Zlata Đurđević je dobila tri glasa za, a šest je bilo protiv. Doktorica Lana Peto Kujundžić jedan glas za, dva suzdržana i šest glasova protiv. Magistrica Snježana Rizvan jedan glas za, dva suzdržana i šest glasova protiv. Doktor Šime Savić jedan glas za, dva glasa suzdržana i šest glasova protiv. Odbor za pravosuđe nije dalo pozitivno mišljenje niti za jednog kandidata koji je pristupio na sjednicu Odbora”, objavio je Jakšić. Javlja Dnevnik.hr

Zekanović: Ona nam nikada neće biti prihvatljiva

Zastupnik Hrvoje Zekanović prvi je govorio o Zlati Đurđević. ”Nije mi jasno kako ona vladajućima u jednom trenutku odgovara, a u drugome ne odgovara”, kaže.

”Zlata Đruđević je eksponent jedne neoliberalne politike, politike Zorana Milanovića, Grbina, gospođe Benčić, Tomaševića i sličnih. Zato nama suverenistima nije bila prihvatljiva niti će biti prihvatljiva”, zaključio je Zekanović.

Sačić: Milanović nas je sve izvrijeđao

Željko Sačić je ustvrdio da je predsjednik Zoran Milanović izvrijeđao sve koji su ”usudili izraziti svoj stav o bilo kojoj temi ili bilo kojem kandidatu”.

”On se usudio uspostaviti jedno samovlašće i na taj način žestoko kompromitirao jednu iznimnu stručnjakinju, profesoricu Zlatu Đurđević. Stavio ju je u zagrljaj i na taj način inficirao svojim nasilničkim stilom i sve zajedno nas doveo u poziciju da taj negativan stav prema postupku predsjednika preslikamo i na njegovu kandidatkinju”, rekao je Sačić. Dodao je da ovakav izbor nije ispravan za hrvatsko pravosuđe.

Grbin: Pokažite da razmišljate izvan kutije

Peđa Grbin kazao je da se u dosadašnjim raspravama najmanje govorilo o stanju u pravosuđu. Istaknuo je rezultate izvješća koje je pokazalo da je Hrvatskoj za konkurentost potrebna reforma pravosuđa.

”Možda je dobro što Đurđević nije dio pravosudne elite. Možda pravosuđu i sucima treba netko tko nije dio tog kruga i tko gleda drugačije, netko tko će imati volje s time se obračunati. Izbog predsjednika Vrhovnog suda ne može promijeniti stanje u pravosuđu, ali ga može početi mijenjati”, rekao je.

Dodaje da je Đurđević profesionalna, stručna i sposobna. ”Sve one karakteristike koje bi osoba koju stavljamo na čelno mjesto Vrhovnog suda trebao imati. Ali onda dolazimo do nečega u čemu se razilazimo. To je jedna njezina karakteristika. Ona je samostalna. I njoj ne može ni Peđa, ni Zoran ni Andrej govoriti kako da radi. E, ja takvu osobu želim. Pokažite da ste spremni razmišljati izvan kutije. Ako ste danas spremni podržati osobu koja može početi raditi iskorak za pravosuđe, ja ću biti sretan”, poručuje Grbin.

Osvrnuo se na argument da se Đurđević ne podrži zbog kršenja Ustava. ”Kada je Ustavni sud poništio odluku o radnom vremenu koju je donio Stožer, je li Božinović prestao biti ministar ili makar načelnik Stožera? Ma kakvi”, kaže.

”Zlata Đurđević neće biti izabrana, ispravite me ako griješim, zato što ne odgovara vladajućima. A ne odgovara vladajućima jer neće biti njihov eksponent, zato što HDZ ne želi da se stanje u pravosuđu poboljša. HDZ u ovom trenutku boli briga ili nešto više za Hrvatsku”, zaključio je Peđa Grbin. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio mu je da on nije kršio Ustav i da mu je ”nevjerojatno da se koristi takav argument”.

Grmoja: Neću podržati dogovor SDP-a i HDZ-a

Mostovac Nikola Grmoja kazao je da mu je drago da je Grbin ublažio očekivanja od javnosti. ”Stvorio se dojam da će se izborom Đurđević dogoditi slom u pravosuđu, uhićenja korumpiranih sudaca. To se neće dogoditi”, kaže Grmoja.

Smatra da nije dobro da predsjednik Zoran Milanović predlaže kandidate. ”Nitko nas nije kozultirao da razgovaramo tko je zaista najbolji kandidat za tu funkciju. Mi ćemo, u konačnici, ovdje glasati za nekoga oko koga će se na kraju dogovoriti HDZ i SDP. Mi ostali ćemo to morati podržati ili ne podržati. Kad se HDZ i SDP dogovore oko kanidata, ja ga sigurno neću podržati”, poručio je Grmoja.

Mostovac ja zaključio da je potrebno raspisati drugi krug natječaja, a da se onda predsjednik Milanović s predstavnicima oporbe treba dogovoriti tko je najbolji izbor.

Orešković: Neugodno mi je

Anka Mrak Taritaš također je ustvrdila da vladajuća većina Zlatu Đurđević ”ne želi jer je samostalna”. ”Prekršila je samo jedno. Nije se dovoljno duboko poklonila premijeru Plenkoviću”, rekla je.

Dalija Orešković kazala je da joj je jako neugodno zbog agresivne rasprave koja se proteklih mjeseci događa zbog Zlate Đurđević. 

”Jesmo li zaboravili da je Hrvatski sabor tijelo koje je najodgovornije za stvaranje uvjeta u kojima institucije djeluju? Hrvatski sabor je taj koji kroji zakone po kojima suci sude. Brojni među njima, koji su časni i pošteni, donose presude s kojima građani nisu zadovoljni. Jedna osoba, pa tako niti predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda, ne može promijeniti pravosuđe. To je naš zadatak”, poručuje Orešković.

Sandra Benčić zastupnike suverenista i Domovinskog pokreta nazvala HDZ-ovim privjescima. Jandroković se na to nadovezao rekavši da mu nije jasno zašto ih je prozvala. ”Privjesci su jer su izrazili svoje mišljenje?”, upitao ju je.

Javio se i Željko Sačić iz Domovinskog pokreta poručivši Benčić da je nekolegijalna zbog prozivanja kluba Domovinskog pokreta.

”Sram vas bilo, odakle vam pravo? Mi si to nikada ne dozvoljavamo”, poručio je Sačić. Hrvoje Zekanović i Željko Bačić prijavili su povredu poslovnika.

Milanović ne sudjeluje u raspravi

Iz Ureda predsjednika RH priopćili su u srijedu da predsjednik Milanović, iako je predlagatelj, neće doći na raspravu u Hrvatski sabor jer je svoju ustavnu ovlast ispunio predlaganjem Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda.