Kroz rad u udruzi pomažemo osobama u potrebi – predstavljamo voditelja projekta „Zaželi jednake mogućnosti“

Kroz rad u udruzi pomažemo osobama u potrebi – predstavljamo voditelja projekta „Zaželi jednake mogućnosti“

„Smatram kako je program ZAŽELI koji provodi Vlada RH možda našto najuspješnije i najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi, zahvaljujući činjenici kako smo kao država ušli u EU. Ne samo da se pomaže zapošljavanju velikog broja teško zapošljivih osoba na tržištu rada, tu prije svega mislim na žene u dobi preko 50 godina, nego se time i vodi prijeko potrebna briga o velikom broju starijih osoba koje žive same ili su u velikoj potrebi za primanjem socijalnih usluga.“-to je rekao Antun Brađašević voditelj projekta „Zaželi jednake mogućnosti“ kojeg od mjeseca travnja ove godine provodi Udruga DEMOS MEDIA. Zaposleno je 10 žena koje brinu o ukupno 60 starijih osoba u potrebi. Antun dodaje i ovo: „Provodim mnogobrojne administrativne zadatke vezane uz projekt, a tu su i obvezni radni sastanci sa uposlenicama s kojima smo u svakodnevnom kontaktu. Jednom mjesečno slijedi dostava higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje. Posao nije težak ali valja biti odgovoran i reagirati odmah ukoliko se pojave neki problemi. Vrijednost projekta je 928.650 kuna i najveći dio tog novca odlazi na plaće i materijane troškove, no važna je činjenica kako su zaposlene žene time riješile svoju materijalnu egzistenciju za godinu dana. Plaća je minimalac, no mnoge od njih kažu kako je to bolje nego ići na more raditi sezonske poslove ili slično.“- kaže Antun.

„Najveći dio moje dosadašnje radne karijere odnosio se na rad u medijima gdje sam proveo preko 20 godina. Svaki posao je vrijedan ako se radi s voljom i zadovoljstvom. Ponosan sam na činjenicu kako zajedno s našim uposlenicama sada zapravo brinemo o čak 60 starijih osoba kojima je ta pomoć jako potrebna. To me ispnjava u ovom ljudskom smislu, a ljubav prema novinarstvu je i dalje prisutna ali je sada nekako u drugom planu. Svojim iskustvom u provedbi ovog projekta pomoći ću i kolegama iz UHBDR 121. b.p.NG koji uskoro kreću sa svojim projektom „Zaželi 10 za 60“ koji je u organizacijskom smislu gotovo identičan s ovim projektom. Najveća korist je ta što će opet doći do novog zapošljavanja pa će se konkretno pomoći brojnim obiteljima.“-rekao je Antun.

Projekt „Zaželi jednake mogućnosti, UP.02.1.1.13.0389“ je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 928.650,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava. Ovim će se projektom pozitivno utjecati na povećanje zapošljivosti rizičnih skupina na tržištu rada i osigurati pružanje slabo razvijene socijalne usluge na području JLS I i II skupine, čime će se doprinijeti razvoju lokalne zajednice. Sve zaposlene žene proći će edukaciju, čime će se osigurati mogućnost njihova ostanka na tržištu rada po završetku projektnih aktivnosti. Kroz provedbu projekta ostvarit će se bolja suradnja organizacije civilnog društva i institucija što će omogućiti daljnje razvijanje i zajedničko planiranje prijenosa primjera dobre prakse odnosno širenja različitih vrsta socijalnih usluga, broja pružatelja kao i različitih skupina korisnika. Provedba projekta će rezultirati poboljšanom kvalitetom života i većom uključenosti u društvenu zajednicu i ciljane skupine i krajnjih korisnika. Žene će steći radno iskustvo i nova znanja te radne sposobnosti putem osposobljavanja koje će im omogućiti lakše daljnje zapošljavanje. Partneri u projektu su HZZ Područni ured Slavonski Brod i Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška.

DEMOS MEDIA