Na današnji Dan Žarko Domljan izrekao je čuvenu rečenicu…

Na današnji Dan Žarko Domljan izrekao je čuvenu rečenicu…

Prvi predsjednik Sabora Žarko Domljan na današnji dan 1991. proglasio je Hrvatsku samostalnom državom. Bio je jako uzbuđen da ga je na trenutak uhvatila panika jer nije bio pripremio nikakav govor

Prvi predsjednik Sabora Žarko Domljan bio je je na današnji dan 1991. godine toliko uzbuđen da u jednom trenutku prilikom proglašenja hrvatske samostalnosti zastao i nije znao što bi dalje rekao..

– Predsjedao sam saborskom sjednicom, alinisam bio pripremio nikakav govor ili zaključak. Trebao sam na kraju nešto reći, ali nisam znao što. Zastao sam. Uhvatila me panika, svašta mi se vrtjelo po glavi a onda su mi u jednom trenutku pale na pamet riječi  i izustio sam “Rođena je država Hrvatska, neka joj je dug i sretan život’ – kazao nam je svojedobno razgovoru tadašnji predsjednik Sabora pokojni Žarko Domljan. On je, naime, prije točno 30 godina proglasio hrvatsku samostalnom državom. Pišu 24sata

– Kad sam to rekao nastala je eksplozija uzbuđenja. Svi su zapljeskali i počeli se grliti. Bilo je zanosno, dirljivo i nezaboravno. U tom trenutku netko je intonirao himnu i zapjevalo se – prisjetio se Domljan koji i danas nakon 26 godina od proglašena samostalnosti kad priča o tom događaju osjeća neizmjerno sreću.

Rođendan moderne Hrvatske države

Odluci o Hrvatskoj kao samostalnoj državi prethodila jereferendumska odluka većine građana (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi. 

Na temelju takvog očitovanja volje građana, odnosno referenduma na kojem su se građani izjasnili da žele živjeti u Hrvatskoj a ne u Jugoslaviji, ali i nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. 

– Današnji datum,25. lipnja, je rođendan moderne hrvatske državea deklaracija kao politički akt, a ustavna odluka konstitutivni akt najvažniji su dokumenti novije hrvatske države jer se ona tada prvi put definira i kao država, i kao suverena i kao samostalna – objasnio nam je Domljan.

On je, dodao je, bio itekako svjestan agresije na Hrvatsku koja je tada već bila počela
– Iza nas je već bio Krvavi Uskrs na Plitvicama, zatim stravičan zločin u Borovu Selu kad je ubijeno 12 hrvatskih policajaca. Teška vremena su bila pred nama – istaknuo je Domljan.