Tomo Medved u Požegi: Štete u poljoprivredi su takve da će se godinama oporavljati…

Tomo Medved u Požegi: Štete u poljoprivredi su takve da će se godinama oporavljati…

Kod poljoprivrede su štete toliko velike da će se dugi niz godina morati oporavljati, rekao je u subotu ministar Tomo Medved koji je s ministricom poljoprivrede Vučković i ministrom rada Josipom Aladrovićem posjetio požeško područje koje je teško stradalo u velikom nevremenu u petak.

Sastali su se sa Požeško-salvonskom županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom Požege Željkom Glavićem prenosi dnevnik.hr.

– Štete su ogromne. Materijalna vrijednost je višemilijunska – rekla je županica.

– Vlada Republike Hrvatske u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica. Bitno je naglasiti da ćemo već na sljedećoj sjednici Vlade donijeti odluke koje će biti usmjerene konkretnoj pomoći – poručio je ministar Medved.

Gradonačelnik Požege očekuje pomoć države te naglašava da je većina poljoprivrednih agrokultura uništena do ne prepoznatljivosti, a čišćenje ulica još je u tijeku.

– Može se prepustiti struci i analizama u kojoj bi mjeri ili ne bi pomogla protugradna obrana. Sve su učestalije ovakve prirodne nepogodne. Nažalost, ne možemo ih predvidjeti i ne možemo prevenirati. Važno je sačuvati ljudske živote i naglasiti poziciju i ulogu operativnih snaga sustava Civilne zaštite. Možemo zaštiti ljudske živote, a onda slijedi sanacija – odgovorio je Medved na pitanje o protugradnoj obrani.

– Moramo biti svjesni da se u Požeško-slavonskoj županiji se puno ljudi bavi poljoprivredom i ona je bitna. Svima koji imaju takvu štetu da u pitanje dolazi njihova poslovna aktivnost moramo pomoći’ – rekao je Aladrović.