Hrvatska europski prvak u digitalizaciji, čak i u Njemačkoj podaci o koroni još se šalju faksom

Hrvatska europski prvak u digitalizaciji, čak i u Njemačkoj podaci o koroni još se šalju faksom

Ukupno je 89 e-usluga u ovom trenutku na raspolaganju građanima, bez posjeta šalterima i stajanja u redu

Hrvatska je prva u Europskoj uniji uspješno testirala i počela primjenjivati Digitalne covid-potvrde. Vijest je zvučala pomalo nestvarno jer rijetko se kad možemo pohvaliti da smo u nečemu tako pametnom prvi. Sada je u primjeni mobilna aplikacija CovidGO za provjeru potvrda. Također plod domaće pameti. Piše Jutarnji list

Kad se govori o korištenju digitalnih usluga u Europi, najčešće se kao primjer uspješne primjene navode Estonija ili Danska. No, Hrvatska je u samom vrhu među europskim državama po razvoju digitalnih usluga koje nudi svojim građanima. E-putovnica, e-dnevnik, e-radna knjižica, elektronsko naručivanje kod liječnika, e-prijava boravišta…. Ukupno je 89 e-usluga u ovom trenutku na raspolaganju građanima. Dakle, bez posjeta šalterima, stajanja u redu, gubljenja vremena.

Za razliku od, primjerice, Njemačke. U toj državi e-osobna iskaznica uvedena je prije 11 godina, no razvoj digitalnih usluga i dalje je u povojima. To se najbolje pokazalo tijekom pandemije. Naime, glavni aparat za komunikaciju njemačkih institucija za razmjenu podataka o oboljelima od covida i cijepljenima je faks-uređaj i zapravo nema središnje baze podataka.

Poruka građanima

Za razliku od Njemačke, u Hrvatskoj je upravo tijekom pandemije došlo do eksplozije korištenja e-usluga kod građana i poslovnih subjekata. Prema podacima Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, u Hrvatskoj je danas 1,281.911 korisnika sustava e-građanin. Tijekom pandemije korone broj korisnika povećao se za čak 50 posto. Prvog ožujka 2020. broj korisnika bio je 839.935, a s danom 26. svibnja taj broj se povećao za 441.976.

– Činjenica je da nas je 2020. – godina covida – natjerala ili barem je pošteno reći požurila u traženjima rješenja u digitalnom svijetu. Oni koji su to prepoznali, koji su se tome prilagodili, mogli su naprijed, a ja volim vjerovati da je Ministarstvo unutarnjih poslova svakako među takvima. Svaki put kad rješenje nekog problema ili ostvarenje nekog prava preselimo u digitalnu sferu umjesto pred šalter, šaljemo građanima jasnu poruku: Cijenimo vaše vrijeme, mislimo na vaše zdravlje – ističe ministar unutarnjih poslova Davor Božinović za Jutarnji list.

A sve je pokrenuto još 2014. projektom izdavanja nove elektronske osobne iskaznice i pokretanjem sustava e-građani kao središnjeg mjesta za korištenje e-usluga. U tehničkom dijelu najveći teret u izradi tog sustava odradila je Agencija za komercijalne djelatnosti (AKD), a za provedbu je bio zadužen Središnji ured za razvoj digitalnog društva. Važnu ulogu ima i Ministarstvo unutarnjih poslova koje građanima pruža najveći broj e-usluga.

Digitalni nomadi

Od ponuđenih usluga, građani najviše koriste digitalne usluge e-dnevnik, e-usluge porezne uprave, e-radna knjižica, e-matične knjige, e-usluge MUP-a, burza rada, e-potvrde iz mirovinskog sustava, zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra, uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, portal zdravlja, e-zapis o statusu studenta, e-dozvola – predaja zahtjeva za gradnju i prostorno uređenje.

Od svih ponuđenih aplikacija građani najviše koriste MUP-ovu aplikaciju usluga. Dosad je registrirano čak 773.165 zahtjeva. Primjerice, predan je 8401 zahtjev za e-vozačku dozvolu, 3965 zahtjeva za e-putovnicu, 4149 zahtjeva za e-prijavu boravišta hrvatskih državljana, kao i 122.568 e-prijava prebivališta novorođenog djeteta. U okviru MUP-ovih usluga postoji i ona e-detektivi, a možete pregledati i sve obavijesti o svojim prometnim prekršajima. IT stručnjaci MUP-a u roku od 14 dana pokrenuli su projekt Enter Croatia. Koriste ga stranci koji namjeravaju boraviti u Hrvatskoj kako bi unaprijed dostavili svoje podatke putem web stranice i tako skratili vrijeme čekanja na granici. Sada je taj program nadograđen digitalnom covid-potvrdom. U posljednjih godinu dana putem te aplikacije zaprimljeno je 2,469.931 najava dolaska u Hrvatsku.

Na tu aplikaciju integriran je i portal za prijavu zahtjeva za digitalne nomade, putem kojeg oni mogu podnijeti zahtjev za privremeni boravak do 12 mjeseci. Dosad se prijavilo 36 digitalnih nomada. U AKD-u ističu da su prvi u EU uspostavili sustav sljedivosti duhanskih proizvoda u skladu s direktivom EU i osigurali isporuke u 17 zemalja te prvi u EU uspostavili rješenje u integriranom transportu, pametnom tahografu Gen2, čiju su uslugu koristile Nizozemska i Mađarska.

Novi projekti

Predsjednik uprave AKD-a Jure Sertić najavljuje i nove digitalne projekte.

– Riječ je novoj generaciji osobne iskaznice i putovnice, biometrijske dozvole boravka, digitalne covid-19 potvrde EU. Uspostavit ćemo i platformu s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat, izraditi ID mobilnu aplikaciju i omogućiti građanima pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona i tableta – kaže.

Od 2. kolovoza kreće i spajanje e-osobne iskaznice sa zdravstvenom iskaznicom ali ne i s vozačkom dozvolom. Ministar Božinović napominje da je EU direktivom propisan izgled i sadržaj obrasca vozačkih dozvola te osobna iskaznica ne može sadržavati i vozačku. On najavljuje i proširenje postojeće e-usluge prilaganjem fotografije podnositelja zahtjeva od strane fotografa. U rujnu će sustav e-građanin biti nadograđen i uslugom popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. Građani će se samostalno moći popisati koristeći popisni upitnik u elektroničkom obliku.Piše Jutarnji list