Mediteran ima veliku perspektivu u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU

Mediteran ima veliku perspektivu u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU

Vodeći poljoprivredni stručnjaci i čelni ljudi iz agrobiznis sektora iz Hrvatske i drugih zemalja Mediterana okupit će se na prvom Mediteranskom poljoprivrednom forumu „AGROMED“  koji će održat će se 2. srpnja 2021. godine u hotelu  Cornaro u Splitu.

„Proizvodnja hrane pokazala se kao važan čimbenik svake suverene države tijekom pandemije korona krize. Pandemija je ukazala da su države posebno osjetljive ako su ovisne o uvozu te ukoliko nisu pokrenule sve svoje potencijale i resurse s kojima raspolažu. Mediteran danas nije samo prostor življenja i stil života, nego uz sve druge prednosti, ima i ogroman potencijal u agraru -da ostvari svoje perspektive i mogućnosti i kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU koja je pred nama, a koja je utemeljena na samo održivosti, kružnoj ekonomiji i bio-eko proizvodnji kao strateškom smjeru nove društvene paradigme“, izjavio je organizator Agromeda, direktor Instituta za europske i globalizacijske studije prof. dr.sc. Anđelko Milardović.

Milardović ističe kako je Mediteranski forum utemeljen u rujnu 2020. kao okosnica nove društvene paradigme, s ciljem da postane mjesto susreta teorije i prakse u području poljoprivrede. Hrvatski, ali i poljoprivrednici iz drugih zemalja tako će na forumu Agromed imati mogućnost predstaviti svoje proizvode, a naglasak će se najviše staviti na poljoprivredne simbole toga područja poput grožđa, vina, smokve, masline i ulja, ali i ribarstva te specifičnu stočarsku proizvodnju. 

Organizatori Mediteranskog poljoprivrednog foruma „AGROMED“  posebno ističu kako su suvremeni izazovi – klimatske promjene, pandemije, ekonomske krize ukazale s kojim se sve izazovima susreće poljoprivreda.

„Proizvodnja hrane u čitavoj Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj treba biti ekonomski i ekološki prilagođena Europskom zelenom planu te ciljevima novih strategija i to one „Od polja do stola“,  te Strategije o bioraznolikosti, ali i nove Zajedničke poljoprivredne politike EU o kojoj se ovih dana vode žustre rasprave između država i EU institucija. Kako povezati proizvodnju hrane po novim pravilima, provoditi nove investicije i uvoditi moderne tehnologije veliki je izazov za cijeli Mediteran koji je kroz povijest pokazao svoju žilavost, ali i dalje proizvodi hranu vrhunske kvalitete. Mediteran se posebno ističe kroz svoju gastronomiju koja je prepoznata kroz rast i razvoj turizma, a sada je važno definirati i nove strateške ciljeve kako bi se proizvodilo više i kvalitetnije, sukladno paradigmi očuvanja klime i okoliša, naglašava voditelj Foruma, Vedran Obućina.     
Kroz tri različite panel rasprave poljoprivredni stručnjaci će raspravljati o temama: 
– Mediteranski identitet i poljoprivreda – panel posvećen zajedničkom identitetu sjeverne i južne obale toga područja ,jedinstvenom stilu života te viziji građanstva.
– Hrvatska kao dio Mediterana – propituje ulogu Hrvatske u sveopćoj sredozemnoj budućnosti, posebice u poljoprivrednoj politici.
– Izazovi hrvatskog mediteranskog agrara- orijentiran je domaćim pitanjima koji sadrže kolektivnu dimenziju propitivanja vlasništva i zemljišta, te povijesno iskustvo hrvatske poljoprivredne politike u sredozemnom priobalju.

Na Forumu će biti predstavljen Studij Mediteranske poljoprivrede Sveučilišta u Splitu kao i tradicija hrvatskog agrara s toga područja.

Sve informacije o Mediteranskom poljoprivrednom forumu „AGROMED“ možete pronaći na poveznici. 

DEMOS MEDIA Izvor: fotografije i teksta Ministarstvo poljoprivrede