Bijeli salon za tajne sastanke: Kako su istražitelji ozvučili Bandićevu ‘sigurnu‘ sobu

Bijeli salon za tajne sastanke: Kako su istražitelji ozvučili Bandićevu ‘sigurnu‘ sobu

U žrvnju istražitelja riječkog PNUSKOK-a Bandić je bio dulje vrijeme, još od ožujka prošle godine

Podatak koji svjedoči da je Milan Bandić bio glavna meta policijskih i USKOK-ovih istražitelja je i istražni spis koji je na koricama imao natpis “Milan Bandić i dr.”. Rezultat su uhićenja Kazimira Bačića, glavnog ravnatelja HRT-a, poduzetnika Milana LončarićaDenisa MohenskogZdravka KrajineJelene ČiklićAne Stavljenić-RukavinaAndree Šulentić.

U žrvnju istražitelja riječkog PNUSKOK-a Bandić je bio dulje vrijeme, a intenzivno nekoliko mjeseci, a sasvim izvjesno od ožujka prošle godine. Kako se može čuti iz redova branitelja optuženih, sada najviše brine što se sve prikupilo tijekom prisluškivanja i tko bi mogao biti sljedeći na meti USKOK-ovih istražitelja. Jer, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića policija je pratila više mjeseci i bili su mu ozvučene službene prostorije i vozila. Sasvim je izvjesno da je iz “afere Agram”, kada su mu na sudu predočavane tajne snimke kako daje naloge svojim suradnicima, psuje i viče, Bandić izvukao pouke i “povjerljivu” komunikaciju preusmjerio na ljude od svog velikog povjerenja.

Vozačev mobitel

Jedan od njih je, kako to tvrdi USKOK, bio i Zdravko Krajina, njegov vozač, koji je sada pritvoren. I u prijašnjim postupcima policajcima i istražiteljima USKOK-a trebalo je neko vrijeme da shvate da Milan Bandić koristi mobitele svojih vozača, ali i njih osobno za komunikaciju o “škakljivim” poslovima. Kad su istražitelji to “provalili”, ishodili su naloge za slušanje njihovih telefona. Ali, nakon što je shvatio da ga je USKOK tu “upecao”, zagrebački gradonačelnik ništa kompromitirajuće nije govorio na mobitel. Nakon operativnih informacija i utemeljene sumnje ishodili su naloge za “ozvučenje” prostorija za koje su pretpostavljali da se u njima dogovara i gdje bi “s prstima u pekmezu” mogli uloviti Bandića i osobe koje su, kako sumnjaju, uključene u afere Vrtovi svjetla, Advent i Srebrnjak.

Istraga je tek na početku i tek će se vidjeti koje adute ima USKOK. Ono što istražitelji imaju su snimke iz tzv. bijelog salona. Radi se o “prolaznoj sobi” između ureda zagrebačkoga gradonačelnika i dvorane za sastanke na 3. katu zagrebačkog Poglavarstva koja je taj naziv dobila po bijelom namještaju. U pravilu ondje je Bandić održavao manje sastanke, s jednom ili najviše dvije to tri osobe i o čemu su razgovarali nije mogla znati ni njegova tajnica. Kad je riječ o metodi ozvučenja, za to su bili zaduženi operativci riječkog PNUSKOK-a. Svaki regionalni PNUSKOK u svom sastavu ima i odsjek za posebnu krim tehniku koji je zadužen za primjenu posebnih mjera i sredstava radi prikupljanja dokaza u kaznenom postupku. Oni su ti koji predlažu nabavu i izradu najsuvremenijih tehničkih pomagala nužnih za obavljanje zadaća; provodi mjere zaštite podataka i osoba uključenih u provedbu posebnih dokaznih radnji; izrađuje izvješća o obavljanju poslova; obavlja i druge poslove sukladno utvrđenim zadaćama. Tako im piše u opisu posla. Nekoliko naših sugovornika reklo je kako je jedino bitno u njihovu poslu da imaju zakonsko pokriće za ugradnju prislušnih uređaja, a sve ostalo stvar je njihove maštovitosti i kreativnosti kako bi se postigao željeni cilj – dokazi o kaznenom djelu.

Primjerice, kad je nadzirana grupa koja je trebala orobiti pošiljku s novcem Zabe, planeri akcije nadzirani su preko TV prijemnika.

Ne izazvati sumnju

Jedan naš sugovornik kaže kako se, da bi se ugradio prislušni uređaj u auto, policija mogla s odgovarajućim nalogom obratiti i auto-kući i naručiti kopiju ključa. Bitno je da onaj koga se nadzire ne posumnja da je ozvučen, kao što se to dogodilo u slučaju kninske gradonačelnice Josipe Rimac koja je otkrila “bubu u autu”.

Kako su ulovili njihove branjenike, sve još ne znaju ni odvjetnici okrivljenih jer sve nije vidljivo iz rješenja o provođenju istrage. S tim će se suočiti tek kad dobiju kopije sudskog spisa, a ako i kad dođe do suđenja, to će doznati i šira javnost, kao što je to bio slučaj s brojnim drugim USKOK-ovim optužnicama. I dok je pred onima koji su pritvoreni prvi vikend u zatvoru u Remetincu, početkom idućeg tjedna možemo očekivati i prve naredne poteze tužiteljstva i obrane. Marta Šamota Galjer, zamjenica ravnateljice USKOK-a, već je najavila da će se žaliti zbog toga što je sudac istrage samo Denisu Mohenskom odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a ne i ostalim okrivljenicima.

Portal net.hr objavio je zanimljivu fotografiju snimljenu u veljači 2019. u restoranu Deno Denisa Mohenskog na Ljubljanici na kojoj je uz Mohenskog te sportskih voditelja Drage Ćosića i Miće Dušanovića i Igor Batković, šef Odjela za borbu protiv gospodarskog kriminala i zaštitu gospodarskog sustava u Sigurnosno-obavještajnoj zajednici, SOA-i, formalno zaposlen u MUP-u.