Smisao demokracije je da nitko ne zakida Vaša prava, ali ni Vi moja. Ne sviđa mi se Vaše nametanje i zahtjevanje ….

Smisao demokracije je da nitko ne zakida Vaša prava, ali ni Vi moja. Ne sviđa mi se Vaše nametanje i zahtjevanje ….

Nikola Grmoja, u posljedna dva dana eklatantan je primjer kako ne možeš izreći svoje mišljenje, kako se sustavno „ubija“ čovjekovo esencijalno pravo na izbor. Ta silna današnja zahtjevanja od nas kako se ponašati kako reagirati, kako ne imati kritičko razmišljanje pretvorila su se u jedno-morati. Morati kao teški imperativ kojem se sve manje suprotstavljaš. Ne lezi, ne laj, zaveži.. Bezuvjetno pokoravanje, oslobađanje od brige da mislimo, jer jedino oni daju istinu u gotovom obliku, i nema potrebe da se traži nova. Dokaz da samo čovjeka treba braniti od pretjeranosti njegove moći. Nevjerojatna količina i licemjera koja se nameće kroz medije koji imaju složenu taktiku obmanjiva javnosti. Dakle, imam pravo na svoje mišljenje oko homoseksulanosti, a da pri tom ne mrzim, jer ja ne mrzim. Tko su ti da mi nameću mržnju koje nema. Imam pravo reći – ne sviđa mi se vaše nametanje i zahtijevanje.


Vidim ideološka strujanja.i što ćemo sad? Bolje da ih i vi vidite jer bi vidjeli i one istih seksualnih opredjeljenja kao i vi koji ne žele posvajanje djece. Na to nema odgovora, već samo napad, napad, napad. Koliko je to samo napada bez argumenta. Ja ne zakidam vaša prava, ali tražim da i vi ne zakidate moja .Ne želim da moje dijete, moj unuk sve prihvaća bezuvjetno jer to netko traži. Gdje je tolerancija? Ona je dvosmjerna i jedino kao takva može i postojati. Gdje je tu dvosmjernost ako jedna strana ne tolerira moje mišljenje. Bez problema mogu biti uz vas, podijeliti svoju i vašu radost i poslušati što imate za reći. Možete li vi saslušati moje mišljenje? Danas je sloboda pasivna. Svijet slobodnih ljudi koji su slobodni sve dok ne misle. Ograničena je na ravnodušno traženje određenih elemenata koji će nam pomoći da živimo ugodan život, ali bez ikakvih obveza; sve u svemu, da se možemo slobodno mijenjati, ne ulazeći u bilo kakav rizik koji donose same promjene ili upitni trenuci stabilnosti.


Kad bi samo razumjeli pa i G. Orwellovu 1984.


“Zar ne razumiješ da je cijela svrha Novozbora da suzi opseg mišljenja? Na kraju ćemo misaoni zločin učiniti doslovno nemogućim, jer neće biti više riječi kojima bi se izrazio. Svaka ideja koja nam uopće može biti potrebna moći će se izraziti jednom točno odgovarajućom riječi, sa strogo određenim značenjem, dok će sva njezina sporedna značenja biti izbrisana i zaboravljena… Proces će se nastaviti i dalje, još dugo nakon tvoje i moje smrti. Svake godine sve manje i manje riječi, a djelokrug svijesti stalno sve uži.

ms/dm