MJENJAČNICA U PULI BRUTALNO OGULILA TURISTE Iznos koji su dobili za 100 eura je prava pljačka!

MJENJAČNICA U PULI BRUTALNO OGULILA TURISTE Iznos koji su dobili za 100 eura je prava pljačka!

Poznato je da mjenjačnice na hrvatskoj obali uzimaju vrtoglave provizije koje nerijetko izazivaju nezadovoljstvo klijenata. Tečajne liste su svake godine sve nepovoljnije, zbog čega turisti pred mjenjačnicama ponekad u nevjerici gledaju prikazane brojke, kalkuliraju, zbrajaju i oduzimaju, odlučuju se pa odustaju. A kada u žurbi ipak odluče promijeniti novce i shvate koliki su iznos u kunama dobili za svoje eure, osjećaju se nasamareno i šokirano. Javlja Glas Istre

U redakciju Glasa Istre javili su se ogorčeni turisti s pritužbom na jednu pulsku mjenjačnicu, a uz to su i priložili račun koji prikazuje transakciju s vrlo niskim tečajem od 6,07 kuna za jedan euro. Naime, promijenili su 300 eura i za to dobili 1.821 kunu. To znači da će se klijent koji ondje mijenja 100 eura “usrećiti” sa samo 607 kuna. Ovo je zabrinjavajuće, pogotovo zato što u Hrvatskoj narodnoj banci tečaj na jučerašnji dan iznosio 7,5, dakle za 100 eura klijent bi trebao dobiti 750 kuna.

Naravno, ovisi to o mjenjačnici, a one nisu dužne pratiti tečaj HNB-a, već ga određuju tržišno. Ali postavlja se pitanje odnosa prema turistima od kojih živimo, a koje ponekad vrlo perfidno potkradamo.

Dakle, odabir krivog mjesta na kojem će netko mijenjati novce može tu osobu skupo koštati, u ovom slučaju čak 143 kune. Razlika nebo i zemlja. No, u pravilima kojima se regulira rad mjenjačnica ne stoji kolika je dopuštena provizija te je njezin iznos prepušten tržištu, odnosno ponudi i potražnji. Dakle, tvrtke svoju poslovnu odluku pravdaju odredbom Zakona o deviznom poslovanju koja im dopušta slobodno određivanje tečaja.

Turisti, koji su najčešći klijenti mjenjačnica, često tek nakon što promijene novce shvate koliki su iznos u transakciji izgubili. A kako doznajemo iz više izvora, storniranje računa nije praksa u mjenjačnicama, odnosno najčešće nakon zamjene ne žele uvažiti žalbe.