Microsoft upozorava korisnike: ‘Odmah ažurirajte Windowse, našli smo ozbiljan problem‘

Microsoft upozorava korisnike: ‘Odmah ažurirajte Windowse, našli smo ozbiljan problem‘

Hakeri bi mogli iskoristiti ranjivost te instalirati programe, pregledavati i brisati podatke ili čak stvarati nove korisničke račune

Microsoft je pozvao sve korisnike Windowsa da odmah instaliraju ažuriranje spomenutog operativnog sustava nakon što su istraživači sigurnosti u njemu pronašli ozbiljnu ranjivost. Nedostatak, poznat kao PrintNightmare, utječe na uslugu Windows Print Spooler, objavio je CNN.

Istraživači Sangfora, tvrtke za kibernetsku sigurnost, slučajno su objavili vodič za iskorištavanje usluge. Naime, krajem svibnja tvitali su kako su pronašli ranjivosti u Print Spooleru, koji omogućava da više korisnika pristupi pisaču. Tad su pogreškom objavili provjeru koncepta na mreži i iako su sve naknadno izbrisali, sadržaj je već završio na drugim mrežama, uključujući i web stranicu za programere GitHub.

Microsoft zato upozorava kako bi hakeri mogli iskoristiti ranjivost te instalirati programe, pregledavati i brisati podatke ili čak stvarati nove korisničke račune s punim korisničkim pravima, što vašim računalima može ozbiljno naštetiti.

Ranjivosti je podložan Windows 10, ali i Windows 7, iako su iz Microsofta lani najavili kako više neće izdavati ažuriranja za taj sustav.

– Preporučujemo vam da odmah instalirate ova ažuriranja – izvijestila je tvrtka.

No dobra vijest je ta što je trenutačno sigurnosno ažuriranje kumulativno, što znači da uključuje i ispravke za sve prethodne sigurnosne probleme.

Microsoft se u posljednjih godinu i pol dana susreo s brojnim sigurnosnim upozorenjima – podsjetimo, lani je Nacionalna sigurnosna agencija upozorila tvrtku na veliku pogrešku u njihovu operativnom sustavu Windows, koja bi hakerima mogla omogućiti da se predstavljaju kao legitimne softverske tvrtke. Prenosi Jutarnji list