Izvještaj tajne službe JNA otkrio pravu istinu o ‘ratniku‘ Arkanu: ‘Nije imao značajnije vojne domete‘

Izvještaj tajne službe JNA otkrio pravu istinu o ‘ratniku‘ Arkanu: ‘Nije imao značajnije vojne domete‘

Dokumenti kažu i kako je Arkan ‘postao medijska zvijezda‘ samo zato jer je ‘narodu trebao melem na ljutu ranu‘

Jedan od najopskurnijih gospodara rata na našim prostorima, Željko Ražnatović zvani Arkan, nije tijekom ratnih sukoba u 90-ima imao “značajnije vojne domete”, već gotovo samo “poduzetničke”, a od “prodaje činova” po Beogradu u džep je spremio tadašnjih 28 milijuna njemačkih maraka, ali je ipak svo to vrijeme bio “navezan na tadašnju srbijansku obavještajno sigurnosnu službu”. Prenosi Jutarnji list

To stoji u izvještaju koji je još 1992. godine objavila tadašnja Kontraobavještajna služba JNA (KOS), a ovih vrućih ljetnih dana prenosi beogradski tjednik Nedeljnik.

U dokumentu KOS-a po nazivom “Neka razmatranja u vezi djelovanja Arkana”, beogradski Nedeljnik ističe kako u tekstu izvještaja stoji kako je Arkan “postao medijska zvijezda” samo zato jer je “narodu trebao melem na ljutu ranu”. KOS ističe kako je svoju poziciju i utjecaj te pokroviteljstvo Službe sigurnosti, kako pišu, spretno i vješto iskoristio za “vlastite ciljeve”.

– On je to iskoristio tako što je vlastite ciljeve vješto uklopio u ciljeve narodnog srpskog ustanka, stoji u izvještaju.

Nadalje, u KOS-ovom dokumentu stoji kako je evidentno da je Arkan iz “građanskog rata izašao vrlo bogat” te da su njegovi “jataci” postali zaštićeni biznismeni koji su često hodočastili njemu u Erdut, gdje je bila baza Tigrova (tamo se vozio automobilima s oznakama MUP-a Srbije), a da je donja granica za jedan takav posjet bila 50 tisuća njemačkih maraka. Osim toga, Arkanu je rat koristio za bogaćenje, a zločini koje je činio po Hrvatskoj i BiH, bili su mu potrebni vojno-poslovni “garnirung”. Pročitajte više u Jutarnjem