Porazni izvještaj Europske Unije: Hrvatska na prvom mjestu po nepovjerenju građana u sudstvo!

Porazni izvještaj Europske Unije: Hrvatska na prvom mjestu po nepovjerenju građana u sudstvo!

Iako smo drugi po broju sudaca u EU, nije se poboljšala njihova učinkovitost, pokazuje novi dokument

Nepovjerenje građana u neovisnost sudstva u Hrvatskoj je najveće u Europskoj uniji, pokazuje zadnji izvještaj Europske komisije o učinkovitosti sudstva. Prema ovom izvještaju kojeg je objavila Europska komisija velika većina građana Hrvatske nema povjerenja u neovisnost sudstva. Ova percepcija da ne postoji neovisnost sudstva stavlja Hrvatsku na neslavno prvo mjestu u Europskoj uniji. Iza Hrvatske slijede Slovačka, Poljska i Bugarska. Najveće povjerenje građana u neovisnost sudstva je u Austriji, Finskoj, Nemačkoj, Luksemburgu i Nizozemskoj. Piše Jutarnji list

Potpredsjednica Europske komisije za transparentnost i vrijednosti Věra Jourová je rekla da je i pandemija utjecala na porast percepcije o nepostojanju neovisnosti sudstva u mnogim državama članicama Europske unije.

– Ono što je me zabrinjava je da se u nekim državama percepcija o neovisnosti sudstva smanjila tijekom pandemije. Političari bi se trebali suzdržavati od iskušenja da koriste pandemiju kao izgovor za pritisak na neovisne suce – rekla je ona.

Više pročitajte OVDJE