Cjelokupni popis šteta na kulturnim dobrima u Požegi nakon nevremena 25. lipnja 2021.

Cjelokupni popis šteta na kulturnim dobrima u Požegi nakon nevremena 25. lipnja 2021.

Nakon što je u petak, 25. lipnja 2021. Požegu pogodilo olujno nevrijeme praćeno snažnom tučom, djelatnici požeškog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, predvođeni pročelnikom Žarkom Španičekom popisali su i objavili cjeloviti popis i dokumentaciju šteta.

Od 29. lipnja do 8. srpnja 2021. sustavno su pregledana sva pojedinačno zaštićena kulturna dobra u gradu Požegi i njegovoj okolici, kao i druge povijesne zgrade važne za tvorbu ambijenta zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Požege. Ukupno su pregledane 63 zgrade, šteta je dokumentirana na 35 zgrada, dok na 24 nepokretna kulturna dobra nije bilo štete ili je minimalna. Građani i javne službe Grada Požege reagirale su već istog dana nakon nevremena, popravcima na električnoj mreži i pokrivanju najoštećenijih krovišta PVC folijom. Od 26. lipnja započela je obnova krovova tako da je do 8. srpnja 2021., šteta već sanirana na većini zgrada.

Sustavan popis štete od nevremena potvrdio je ono što je konstatirano već preliminarnim pregledom: redovito održavana i obnovljena kulturna dobra te dobra smještena izvan glavne zone udara nevremena (Trg Svetog Trojstva i dio grada zapadno od njega) nisu imala veća oštećenja koja su značajna na loše građenim i neodržavanim zgradama i u zoni jačeg udara. Uglavnom su stradala krovišta, odnosno krovni pokrov i prozorska stakla te zaštita prozora (rolete), osobito na južnim i u nešto manjoj mjeri na istočnim pročeljima i krovnim plohama. Krupna tuča na više je zgrada oštetila žbuku pročelja, rasvjetna tijela, vanjske jedinice protupožarnih i protuprovalnih sustava, ponegdje čak natpisne ploče i kućne brojeve.

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta Ministarstvo kulture i medija