Komora o Tomaševićevoj javnoj bilježnici: Nije dopušteno pomagati stranke…

Komora o Tomaševićevoj javnoj bilježnici: Nije dopušteno pomagati stranke…

FOTO: Zvjezdana Rauš Klier predsjednica Javnobilježničke komore/N1

Javnoblježnička komora u pisanom odgovoru N1 referirala se na slučaj Ljubice Čaklović, javne bilježnice i sestre člana Nadzornog odbora Holdinga, koju je gradonačelnik Tomislav Tomašević angažirao radi potvrde odluka o novim članovima Uprave i Nadzornog odbora Holdinga.

Kažu da tek trebaju skupiti sva saznanja o njenom djelovanju, ali po Zakonu javnim bilježnicima nije dozvoljeno pomagati političke stranke, a ona je donirala 2 tisuće kuna.

“Za početak moramo istaknuti kako Hrvatska javnobilježnička komora za sada nema konkretnijih saznanja o predmetnom slučaju, osim informacija koje smo doznali iz medija,. Konkretnije odgovore ćemo moći dati nakon detaljnog uvida u predmet. Relevantni propisi na koje bi se trebao referirati predmetni slučaj su Zakon o javnom bilježništvu, Zakon o parničnom postupku i Zakon o vanparničnom postupku iz 1934. Pravila o izuzeću ne utječu na valjanost javnobilježničkog akta, ali se može konkretno odgovoriti tek nakon uvida u predmet. Moramo naglasiti kako javnim bilježnicima nije dopušteno pomagati političke stranke niti biti njihov član. Glede političkog djelovanja javnog bilježnika na odgovarajući način se primjenjuju pravila o zabrani političkog djelovanja sudaca i u dosadašnjoj praksi nije bilo takvih slučajeva koji bi bili poznati Komori.

O postupku i djelovanju prema gđi Čaklović će odlučiti UO HJK te Etičko povjerenstvo, a nakon njezinog očitovanja te po primitku svih potrebnih informacija kako bi se slučaj adekvatno tretirao od strane navedenih tijela Komore”, odgovorili su iz Javnobilježničke komore za N1.