Hrvatska je upravo zabranila plastične vrećice za nošenje …

Hrvatska je upravo zabranila plastične vrećice za nošenje …

Hrvatski sabor na današnjoj sjednici izglasao je novi Zakon o gospodarenju otpadom kojim se, između ostalog, zabranjuju plastične vrećice za nošenje.

Udruga Prijatelji životinja, koja je još 2008. godine pokrenula kampanju i peticiju za zabranu plastičnih vrećica, pozdravlja ovu konkretnu zakonsku odredbu:

“Zabrana laganih plastičnih vrećica za nošenje rezultat je dugogodišnjih napora udruga i ekoloških organizacija koje ukazuju na katastrofalne posljedice korištenja plastičnih vrećica.

Zalagali smo se i za zabranu najtanjih jednokratnih plastičnih vrećica, što nije prihvaćeno, iako u trgovinama postoji ponuda višekratnih praktičnih mrežica. Te najtanje vrećice troše se nemilice i trebaju se riješiti obavezom naplate i jasnom regulacijom, što se može propisati podzakonskim aktima”.

Iz Udruge pojašnjavaju da se trenutačno događa da kupci bez razmišljanja koriste besplatne najtanje jednokratne plastične vrećice kada npr. kupuju samo jedan komad voća ili povrća, iako cijenu u trgovini mogu nalijepiti na pojedinačni proizvod ili kupovati u većim količinama i u rinfuzi te korištenjem mrežica izbjeći bilo kakvo korištenje plastičnih vrećica.

Gomila takvih vrećica završava u mješovitu otpadu i u prirodi, zbog čega navode da se samo zakonskim zabranama i ograničenjima može djelotvorno zaustaviti daljnje onečišćenje okoliša plastikom. Javlja Novi list