Odluka prije jeseni: Zaposleni u zdravstvu, socijali i obrazovanju ipak će se morati cijepiti?

Odluka prije jeseni: Zaposleni u zdravstvu, socijali i obrazovanju ipak će se morati cijepiti?

Zaposleni u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju neće moći izbjeći jednu od dvije opcije – ili obavezno cijepljenje ili uvođenje covid potvrda u ta tri resora. Jedna od te dvije mjere bit će, javlja Jutarnji, vjerojatno uvedena i prije jeseni.

– To je jedini logični sljedeći korak nakon što se odlučilo da se u privatnom sektoru potpore vežu uz broj cijepljenih radnika. A što će na kraju biti odlučeno, ovisi o kompleksnosti zakonskih rješenja – pojašnjava sugovornik Jutarnjeg.

Ostalo je još nejasno kako će se ovo pravilo zakonski regulirati i kakve će biti sankcije za one koji se ne žele cijepiti, a cijepljenje postane obavezno za zaposlene u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju.

Vlada će ovime ujedno obaveznim cijepljenjem obuhvatiti veliki broj ljudi, oko 180.000 zaposlenih u tim sektorima, plu oni iz privatnog sektora, koji će radi potpora u srpnju morati biti cijepljeni. Naime, u sektoru zdravstva zaposleno je oko 70.000 ljudi, u obrazovanju, znanosti i visokom školstvu njih 90.000, a u socijalnoj skrbi oko 20.000 ljudi.

U privatnom sektoru je između 70.000 i 90.000 radnika koji bi mogli za srpanj primiti potporu od 4000 kuna. Prenose 24sata