Ministar Banožić i admiral Hranj s izaslanstvom tvrtke “Sikorsky” u Connecticutu

Ministar Banožić i admiral Hranj s izaslanstvom tvrtke “Sikorsky” u Connecticutu

Ministar obrane i načelnik GS OSRH posjetili su tvornicu helikoptera 'Sikorsky' u Connecticutu te su razgovarali s izaslanstvom tvrtke 'Sikorsky' | Foto: Lockheed Martin Corporation - Gretchen Lemke

Suradnja sa SAD-om važna je ne samo u kontekstu kupnje opreme, već i u kontekstu sigurnosti jer ćemo imati potrebnu podršku u obuci, rekao je ministar obrane

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom u službenom su posjetu Sjedinjenim Američkim Državama u povodu obilježavanja 25. obljetnice suradnje Nacionalne garde Minnesote i Hrvatske vojske u sklopu SPP-a (State Partnership programa).

U ponedjeljak, 19. srpnja 2021. godine ministar obrane i načelnik Oružanih snaga RH posjetili su tvornicu helikoptera “Sikorsky” u Connecticutu te su razgovarali s izaslanstvom tvrtke “Sikorsky” predvođenim njezinim predsjednikom Paulom Lemmom. Ova je tvrtka vodeći proizvođač helikoptera koji proizvodi modele kao što su UH-60 Black Hawk i SH-60 Seahawk. S obzirom na važnost projekata vojno-tehničke suradnje sa SAD-om koji obuhvaćaju donaciju i nabavu helikoptera UH-60M “Black Hawk” za Oružane snage Republike Hrvatske, ministar Banožić je tijekom susreta izjavio kako je donacija Vlade SAD-a iz 2019. godine bila važna podrška hrvatskoj nacionalnoj politici kojoj je cilj prijelaz na opremu zapadnog podrijetla.

“Nakon navedene donacije odlučili smo nabaviti dva dodatna Black Hawka za što smo izdvojili 85 milijuna dolara. Naša ambicija je nastaviti razvijati ovu investiciju jer kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza, prelazak na zapadnu tehnologiju jedini je mogući i ispravan put”, rekao je ministar obrane i izrazio zadovoljstvo što u ovom trenutku hrvatski vojni piloti i zrakoplovni tehničari pohađaju različite treninge i obuke u SAD-u specijalizirane upravo za helikoptere “Black Hawk”.

“Imamo i dva pilota za stjecanje dodatnih sati leta u Minnesoti u suradnji i uz pomoć Nacionalne garde Minnesote. Ovo je za nas važno ne samo u kontekstu kupnje opreme, već i u kontekstu sigurnosti jer ćemo dobiti potrebnu podršku u obuci”, rekao je Banožić.
Osim tradicionalnih vojnih zadaća, za Republiku Hrvatsku je izrazito važno to što se helikopteri “Black Hawk” mogu koristiti i za zadaće pomoći civilnim institucijama – za gašenje velikih šumskih požara, traganje i spašavanje, hitno zračno medicinsko prevoženje.

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH u ovoj je prigodi obišlo i proizvodni pogon tvornice helikoptera “Sikorsky”, a predsjednik tvrtke “Sikorsky” Paul Lemmo je zahvalio ministru obrane i hrvatskoj delegaciji na dolasku te poželio dobrodošlicu u obitelj korisnika helikoptera Black Hawk. Također, razgovaralo se i o trenutnom projektu, kao i mogućnostima buduće suradnje.
Podsjetimo, ovo je prvi službeni posjet ministra obrane Marija Banožića Sjedinjenim Američkim Državama od stupanja na dužnost.

Objava Ministar Banožić i admiral Hranj s izaslanstvom tvrtke “Sikorsky” u Connecticutu pojavila se prvi puta na MORH.

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta MORH