Podnesen zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za sektor povrća

Podnesen zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“ za sektor povrća

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je treći Zahtjev za priznavanje oznake „Dokazana kvaliteta“, a odnosi se na sektor proizvodnje povrća te je podnositelj Zahtjeva Zajednica udruga hrvatskih povrćara. Trenutno je priznata oznaka “Dokazana kvaliteta” za sektor voća te je u postupku priznavanja oznaka “Dokazana kvaliteta” za konzumna jaja, a također su i drugi sektori iskazali interes za ulazak u nacionalni sustav kao što su proizvođači svježeg svinjskog mesa, mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mlijeka te njihovih proizvoda. 

Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja dobrovoljni nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – Dokazana kvaliteta – radi postizanja još veće prepoznatljivosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora, između ostalih, mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja putem jedne, jedinstvene prepoznatljive oznake. Osim informiranja potrošača o dodanoj vrijednosti proizvoda, ovaj sustav štiti i proizvođače od nepoštenih praksi. 

Kupnjom voća koje će biti označeno znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ potrošač će moći biti siguran da kupuje voće domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, a već na jesen prvi označeni proizvodi moći će se pronaći na tržištu. Posebne karakteristike koje se odnose na voće možete pronaći u specifikaciji „Dokazana kvaliteta“ za voće, a voćne vrste na kojima ćete moći pronaći ovaj prepoznatljivi znak su: jabuka, kruška, trešnja, breskva, nektarina, šljiva, smokva, marelica, jagoda, američka borovnica, malina, stolno grožđe, mandarina, aronija, višnja, višnja maraska te orah, lješnjak i badem.  

Svaka fizička ili pravna osoba koja ima pravni interes i koja ima sjedište ili prebivalište u Republici Hrvatskoj može u roku od 30 dana od dana objave ove Obavijesti podnijeti prigovor na podneseni Zahtjev sukladno članku 98. stavku 6. Zakona o poljoprivredi. Specifikacija proizvoda za sektor povrća objavljena je na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede.

DEMOS MEDIA Izvorfotografije i teksta Ministarstvo poljoprivrede