Banožić i Hranj na dvadeset petoj obljetnici suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote

Banožić i Hranj na dvadeset petoj obljetnici suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik GS OSRH s izaslanstvom prisustvovali su u srijedu, 21. srpnja 2021. godine svečanom obilježavanju 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote | Foto: MORH

SAD je naš najvažniji strateški saveznik u području obrane, a partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključni je dio te suradnje, poručio je ministar Banožić

Ministar obrane Republike Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj s izaslanstvom prisustvovali su u srijedu, 21. srpnja 2021. godine svečanom obilježavanju 25. obljetnice suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote u sklopu Programa državnog partnerstva (SPP – State Partnership programa).

Na svečanom obilježavanju bio je i guverner Minnesote i vrhovni zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Tim Walz, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Shawn Manke te predstavnica američkih Hrvata iz Minnesote Anđela Novak Neumann.
Tom je prigodom ministar Banožić istaknuo kako kroz suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote Oružane snage Republike Hrvatske provode aktivnosti koje izravno podupiru ispunjenje NATO ciljeva sposobnosti te rade na poboljšanju naših operativnih sposobnosti.

Predstavnici Nacionalne garde Minnesote izrazili su zadovoljstvo dolaskom izaslanstva MORH-a i HV-a u Sjedinjene Američke Države istaknuvši kako vjeruju u daljnji nastavak izvrsne obrambene i bilateralne suradnje između dviju država.

Kao primjer snažnog partnerstva, ministar obrane naveo je suradnju u misiji ISAF u Afganistanu tijekom zajedničkog sudjelovanja u operativnim mentorskim timovima za vezu. Također, podsjetio je kako Hrvatska vojska kontinuirano daje svoj doprinos u NATO, UN i EU operacijama, misijama i aktivnostima.

Što se tiče suradnje na području razvoja sposobnosti vezanih uz helikoptere, ministar obrane zahvalio je na podršci u obuci hrvatskih vojnih pilota te istaknuo važnost ovakvih obuka za pilote Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva.

“Želim istaknuti da su helikopteri Black Hawk dragocjen doprinos sposobnostima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, posebice specijalnim snagama i zahvalni smo Vladi SAD-a za donaciju dva Crna jastreba. Ovo je važan korak u smjeru potpunog prijelaza na helikoptere zapadne tehnologije. Do sada smo u ovaj projekt uložili više od 85 milijuna dolara i naša ambicija je nastaviti ovaj projekt uz daljnju potporu naših američkih partnera”, poručio je ministar Banožić.

Admiral Hranj kazao je kako mu je bilo drago vidjeti prvi Black Hawk koji će biti isporučen Hrvatskoj vojsci te kako vjeruje da će prva dva stići u Hrvatsku do kraja 2022. godine.

U kontekstu projekta opremanja Hrvatske vojske vozilima Bradley ministar Banožić rekao je: “Osim jačanja naših Oružanih snaga, ovaj projekt otvara mogućnost hrvatskim i američkim tvrtkama obrambene industrije da dobiju priliku otvoriti mogućnosti dugoročne suradnje.”

Ministar Banožić osvrnuo se i na važnost suradnje na području cyber sigurnosti, a zahvalio je i na pomoći SAD-a Republici Hrvatskoj prilikom prirodnih nepogoda koje su Hrvatsku zadesile protekle godine.

“Sjedinjene Američke Države naš su najvažniji partner i strateški saveznik u području obrane. Partnerstvo s Nacionalnom gardom Minnesote ključni je dio te suradnje. Nastavit ćemo posvećivati punu pažnju ovom partnerstvu te proširiti područje naših aktivnosti”, zaključio je ministar obrane Banožić.

Također, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom posjetili su vojnu zračnu luku gdje su se susreli s pilotima Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva koji su tamo na školovanju.

Jedan od pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva tom je prigodom izrazio zahvalu SAD-u na podršci Republici Hrvatskoj tijekom nabave helikoptera Black Hawk.
Istaknuo je kako se radi o završnom školovanju za stjecanje zvanja probnog pilota na helikopteru Black Hawk.
“Proces obuke je dug i zahtjevan, počeli smo s osnovnim kvalifikacijama na helikopteru UH 60 M, kao i osnovnim manevrima i procedurama gdje se vidjelo koje su granice helikoptera i kako se ponašati u određenim situacijama”, rekao je pilot HRZ-a i poručio kako će prilagodba sustava trajati neko vrijeme, ali kako su cijeli proces i ishod veliki benefit za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i cijelu Republiku Hrvatsku.

Ministar Banožić i admiral Hranj posjetili su i Sveučilište Metropolitan State, državno sveučilište koje je i nacionalno središte izvrsnosti za edukaciju o cyber obrani i sigurnosti, te Zapovjedništvo 34. pješačke divizije (34th Infantry Divisin).

Objava Banožić i Hranj na dvadeset petoj obljetnici suradnje Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote pojavila se prvi puta na MORH.

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta MORH