​Obveza provjere županijskih stožera civilne zaštite o ispunjenju uvjeta za održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija

​Obveza provjere županijskih stožera civilne zaštite o ispunjenju uvjeta za održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija

Stožer civilne zaštite RH donio je 23. srpnja Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Dubrovačko-neretvanske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninska, Zadarske, Primorsko-goranske i Istarske županije te za područje Grada Novalje, Grada Senja i Općine Karlobag.

Navedenom Odlukom uvodi se obveza županijskim stožerima civilne zaštite da provjere jesu li ispunjeni uvjeti za održavanje profesionalnih umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija sukladno odluci kojom su uvedene nužne epidemiološke mjere kojima se ograničavaju okupljanja. U slučaju da organizator ne ispunjava uvjete, županijski je stožer obvezan odmah o tome obavijestiti organizatora i upozoriti ga da se profesionalna umjetnička izvedba, program ili manifestacija ne mogu održati dok se ne ispune propisani uvjeti. Epidemiološke mjere iz ove Odluke stupaju na snagu 26. srpnja 2021., a određuju se u trajanju do 15. kolovoza 2021.

Podsjećamo da su trenutno važeći uvjeti održavanja profesionalnih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija oni propisani Odlukom o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od 18. lipnja te Odlukom o izmjeni i dopunama Odluke od 14. srpnja 2021. godine.

Navedenim odlukama održavanja profesionalnih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija dozvoljeno je na dva načina:
1. bez obveze predočenja EU digitalne COVID potvrde, ali uz isključivo sjedeća mjesta i obvezu predočenja ulaznice te pridržavanje mjera propisanih posebnim Preporukama HZJZ-a, kojima je dodatno propisano ograničenje dozvoljenog broja prisutnih osoba, obveza fizičke udaljenosti i sl. 
2. uz obvezu predočenja EU digitalne COVID potvrde za sve prisutne osobe čime su događanja izuzeta iz svih protuepidemijskih ograničenja poput obveze nošenja maski, fizičke udaljenosti, broja prisutnih osoba i sl.

DEMOS MEDIA Izvor: Minstarstvo kulture i medija