Ministar Medved s majkom poginulog branitelja otkrio spomen-obilježje hrvatskim braniteljima u Josipdolu

Ministar Medved s majkom poginulog branitelja otkrio spomen-obilježje hrvatskim braniteljima u Josipdolu

U sklopu proslave Dana hrvatskih branitelja ogulinskoga kraja, 22. srpnja 2021. potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i majka poginulog hrvatskog branitelja Katica Sabljak otkrili su spomen-obilježje 24 poginulih branitelja s područja općine Josipdol.

„Ova današnja slika svih vas ovdje dovoljno govori da hrvatski narod nije zaboravio svoje žrtve. Dvadeset i četiri imena hrvatskih junaka josipdolskoga kraja čin je koji nas ohrabruje da ih nikada ne zaboravimo,“ kazao je tom prigodom ministar Medved.

Istaknuo je kako će ovo spomen-obilježje na cesti koja spaja sjever i jug Hrvatske biti trajan znamen i budućim naraštajima kojima ove žrtve trebaju biti uzor, poručivši: „Oni su svjetionik u vremenu kada se poneki gube u mraku. Sloboda nam nije darovana nego u krvlju izborena, zbog toga čuvajmo naše zajedništvo.“

Spomen- obilježje blagoslovio je vojni ordinarij biskup Jure Bogdan, koji se u molitvi prisjetio svih poginulih, preminulih i nestalih hrvatskih branitelja: „Sjećamo ih se sa zahvalnošću jer su ugradili svoje živote u temelje naše slobode. Što bi danas od nas bilo i gdje bismo završili da nije bilo njih i mnoštva njima sličnih? Kao kršćanski vjernici prosvjetljeni vjerom svjesni smo da svaka žrtva u dimenziji Isusova križa ima svoj smisao i da se ništa od toga ne može izgubiti,“ poručio je biskup Bogdan, dodavši kako ovo spomen-obilježje svjedoči o istini i ljubavi 24-ice naših branitelja koji su položili život za Hrvatsku.

Spomen-obilježje, koje je zajedno s Općinom Josipdol sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja, otkriveno je na 30. obljetnicu napada pobunjenih Srba iz Plaškoga na Josipdol. Napad je uspješno odbijen i uspostavljena je crta bojišnice, čime je spašen je ogulinski kraj od agresora. Nakon uspješne obrane svoga kraja, hrvatski branitelji s tog područja sudjelovali su u obrani i na drugim bojišnicama diljem Hrvatske.

Svečanosti otkrivanja i blagoslova spomen-obilježja nazočili su i karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin, načelnik PU Karlovačke Darko Bratić, načelnik Općine Josipdol Dragan Rudančić i načelnici susjednih općina, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata te brojni drugi uzvanici. 

Nakon svečanosti služena je misa u župnoj crkvi Svetog Josipa u Josipdolu, a u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih branitelja ogulinskoga kraja i 30. godišnjice obrane održan je i tradicionalni Memorijal Ivica Cindrić.

FOTO: Karlovačka županija

DEMOS MEDIA Izvor Ministarstvo hrvatskih branitelja