“Osim ljetnih radosti Jadran pleše na granici između narančaste i crvene na karti ECDC-a”

“Osim ljetnih radosti Jadran pleše na granici između narančaste i crvene na karti ECDC-a”

Sa 176 novih slučajeva nastavlja rasti broj zaraženih koronavirusom u našoj zemlji. U odnosu na prošli petak rast je od čak 35 posto, koliko točno iznosi i porast na tjednoj razini ako gledamo razdoblje od ponedjeljka do petka, ovoga i prošlog tjedna. Nema preminulih, no, očekivano, raste i broj aktivnih slučajeva – dovoljno da Stožer predstavi strože mjere koje će od ponedjeljka vrijediti za 4 dalmatinske županije, Primorsko-goransku, Istarsku i za dio Ličko-senjske – Karlobag, Senj i Novalju. Javlja HRTV

Na okupljanjima na kojima svi nemaju covid potvrdu, može biti najviše 50 ljudi, na svadbama 15. Za sajmove je potrebna dozvola lokalnog ili županijskog stožera, a za sportska natjecanja digitalna covid potvrda.

– Dakle, sva javna okupljanja, događanja iznad 50 osoba do 1000 moraju biti kontrolirana i na svima će se tražiti covid potvrde, rekao je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH.

Za okupljanja s više od 1000 ljudi dozvolu će dati nacionlani stožer. Digitalne Covid potvrde o cijepljenu od danas vrijede 270 dana, a sve je izvjesnije i cijepljenje trećom dozom.

– Po mišljenju epidemiologa HZJZ-a s kjojima dnevno o tome diskutiram, vrlo vjerojatno je da će biti ta treća doza, naročito možda i ranije nešto nego za opću populaciju za one koji su imunokompromitirani ili uzimaju lijekove koji djeluju na imunost, ističe Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Nakon Pfizerova, djeca će moći primiti i Modernino cjepivo. Više na LINKU

DEMOS MEDIA