Milorad Pupovac: Ustašama nema mjesta u Srbu…

Milorad Pupovac: Ustašama nema mjesta u Srbu…

Srpsko narodno vijeće održava konferenciju za novinare povodom i njihova predsjednika Dražena Keleminca koji, kako navode, o provokaciji stranke A-HSP Na konferenciji govore saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac te voditeljica SNV-ovog odjela za kulturu Aneta Vladimirov.

Pupovac je rekao da Keleminec uoči sutrašnje obljetnice u Srbu kampira u mjestu i zastrašuje mještane, pušta pse, a da policija ne reagira. 

“U Srbu se sutra obilježava Dan ustanka naroda Hrvatske.Taj je datum svih ovih godina bio povod za održavanje kontraprosvjeda i izražavanje ustaštva, koji su nedovoljno sankcionirani”, izjavila je Vladimirov na početku konferencije za novinare. Napomenula je da stanovnici svake godine trpe teror i provokacije uoči obljetnice.  Donosi Dnevnik.hr

Saša Milošević iz SNV-a govorio je provokacijama Keleminca. 

“On organizira demonstracije svake godine uoči obljetnice. Ometa naše manifestacije u Srbu, spalio je naslovnicu Novosti. Keleminac i njegovi pri tom nose nezakonita obilježja. Policija ako i kada postupa onda im tolerira i minorizira njegova postupanja”, kazao je Milošević.

Izjavio je kako su 2015. godine tužili Keleminca zbog prijetnji Pupovcu. “Prva rasprava održana je tek prije neki dan u Gospiću. Šest godina nije održana niti jedna rasprava. Obrazloženje suda je da imaju zaostatke”, napomenuo je Milošević.

Kaže kako je Kelemninac na sudu shvaćen kao žrtva, a ne kao okrivljenik.  

“Trenutak je da se prestane sa zastrašivanjem mještana Srba i svih onih koji dolaze sutra na skup u Srb, svih onih kojima je stalo da se izrazi žaljenje i svih onih kojima je važno da se obilježi povijesna činjenica i da ti ljudi mogu neometano i bez straha napraviti ono što u civiliziranim zemljama može uraditi svatko. Netko tko je osuđivan prekršajno, kome je zabranjivan pristup zbog prijetnji, taj netko sve agresivnije zastrašuje i pri tom ističe znamenja mržnje, potiče na mržnju i pri tome ljude neovlašteno snima i sve to pušta na svoje Facebook stranice.

Za to vrijeme policija postupa prema mještanima, a ne prema onima koji na kamp kućici imaju ustaške simbol. Rečeno nam je da policija nema zakonske osnove da nekoga tko bez odobrenja Općine kampira već četvrti-peti dan usred mjesta, ispred stare zgrade policije. Mokri, kad izađe, po javnoj površini, pušta pse da okolo po selu uznemiravaju životinje i ljude i istovremeno sve to radi suprotno zakonu”, upozorio je Pupovac. 

“Ustaše u Srb ne mogu i neće, iznaći ćemo načina kako neće”, rekao je Pupovac i nastavio: 

“Antifašizam koji negira jedan od ustanaka, ne može biti antifašizam. Mi kažemo da ustašama nema mjesta u Srbu. Dio politike tolerira ustaše i u ovome ne vidi problem. Sve dok je tako Hrvatska neće biti slobodna zemlje. Sve dok je tako ja ću govoriti o tome”. 

Pupovac je rekao da je policija zatvorila pristup prema selu i da ne zna što to znači.“Sutra ne želim u Srbu vidjeti Keleminca, a ni toliku policiju”, kazao je Pupovac. 

Već danim u središtu Srba egzistira kamp kućica, okićena ustaškim simbolima, uz otvoreno provociranje mještana Srba, navodi SNV u priopćenju. U Srbu se sutra obilježava Dan ustanka naroda Hrvatske, odnosno reakcija na represiju za vrijeme NDH.

Srpsko narodno vijeće povodom 80. godišnjice podizanja ustanka u Srbu sutra organizira komemoraciju, kojoj će s početkom u 10 sati prethoditi odavanje počasti Dalmatincima palim u oslobađanju Srba 1945. godine na mjesnom groblju u Srbu.