Održan radni sastanak na temu prirodne nepogode u Požeštini

Održan radni sastanak na temu prirodne nepogode u Požeštini

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelenom Đugum i suradnicima u petak 23. srpnja 2021. godine u nazočnosti županice Požeško-slavonske županije Antonije Jozić, gradonačelnice Pleternice Marije Šarić, gradonačelnika Kutjeva Josipa Budimira, zamjenika gradonačelnika Požege Borislava Miličevića, načelnika Općine Jakšić Ivice Kovačevića, načelnika Općine Kaptol Mile Pavičića te predstavnika lokalnih poljoprivrednika, vinara i udruga održala radni sastanak u Požegi na temu prirodnih nepogoda u vidu poplava i olujnog nevremena praćenog tučom koje je zahvatilo područja Požeško-slavonske županije u lipnju 2021. godine. 

S ciljem ublažavanja i uklanjanja posljedica prirodnih nepogoda na području gradova Požega, Pleternica i Kutjevo te općina Jakšić, Kaptol i Velika, Ministarstvo poljoprivrede je u okviru Državnog proračuna  osiguralo pomoć za poljoprivrednike pogođenog područja u iznosu od 20 milijuna kuna, o čemu je Vlada RH donijela Odluku 1. srpnja ove godine, samo pet dana nakon posljednje prirodne nepogode koja je pogodila Županiju.

Ministarstvo poljoprivrede će sredstva pomoći doznačiti izravno na račun Požeško-slavonske županije, a na današnjem sastanku je usuglašen hodogram aktivnosti te potvrđena operativna suradnja predstavnika Ministarstva i županije na izradi Prijedloga programa potpore male vrijednosti za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda, kao i potpora nadležnih službi Ministarstva poljoprivrede na terenu oko unosa šteta u Registar šteta. U skladu s propisanim rokovima i obvezama u okviru Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, konačna procjena štete od prirodnih nepogoda poplave i tuče iz lipnja 2021. godine proglašenih na području Požeško-slavonske županije planira se za kraj kolovoza 2021. godine, nakon čega će županija raspisati javni poziv za prijavu oštećenika sa štetama unesenim u Registar šteta na Program potpore male vrijednosti.

Nakon održanog sastanka ministrica Vučković je izjavila:„Obujam šteta je izuzetno velik, kao i bojazan i brige poljoprivrednika na području Županije. Suosjećamo s njima i napravit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo čim prije, osiguravanjem financijskih sredstava, uključenjem naših djelatnika u konkretne procese koji će ubrzati dodjelu istu te prenošenjem znanja.  Vjerujemo da će zajedničkim naporima i suradnjom Ministarstva i Županije oštećeni poljoprivrednici dobiti financijsku pomoć za ublažavanje posljedica od šteta nastalih na njihovim poljoprivrednim gospodarstvima najbrže moguće.

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta Ministarstvo poljoprivrede