Ponovo incidenti u Srbu, privedeno više osoba među njima i Keleminec…

Ponovo incidenti u Srbu, privedeno više osoba među njima i Keleminec…

U organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) danas se održava komemoracija povodom 80. godišnjice podizanja ustanka u Srbu.

Na komemoraciji će govoriti predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, predstavnici SABA-e i Vlade.

Program završava otvorenjem izložbe u 12 sati ispred Spomen-doma boraca NOB-a gdje će govoriti autorica izložbe “Ali borba je počela, ovdje ovakva, a to je najvažnije”, povjesničarka Nataša Mataušić.

Uoči komemoracije, na mjesnom groblju u 10 sati odat će se počast Dalmatincima palim u oslobađanju Srba 1945.

Priveden Keleminec

Podsjetimo, Srpsko narodno vijeće (SNV) na konferenciji za novinare izvijestilo je jučer o “nezapamćenom divljanju filoustaške stranke A-HSP Dražena Keleminca koje već nekoliko dana uznemirava stanovnike Srba”. Milorad Pupovac je među ostalim rekao da policija ne postupa po zakonu i ne uklanja kamp kućicu Dražena Keleminca u Srbu dok istovremeno postupa prema dvojici mladića koji su “trubili u znak negodovanja”.

Pojašnjenje situacije zatražili smo od Policijske uprave zadarske.

Kako stoji u odgovoru za N1, Keleminec je s još trojicom jučer priveden u službene prostorije policije jer je pružao pasivni otpor i oglušio se na naredbu policije da se maknu s tog mjesta. Prekršajno su prijavljeni za remećenje javnog reda i mira, a zbog boravka s kamper vozilom na površini koja za to nije namijenjena, policija je podnijela izvješće nadležnom državnom inspektoratu.

Policija postupala prema pet osoba

Pojasnili su, također, sve što se odnosilo na uhićenja mladića kao i kakve će mjere poduzeti na današnjem obilježavanju Dana ustanka naroda Like.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

“Policijski službenici Postaje granične policije Gračac su danas, 26. srpnja 2021. godine oko 10 sati u Ulici Ruđera Boškovića u Srbu, postupali prema pet osoba kojima su nakon upozorenja izdali naredbu da se raziđu s mjesta na kojem borave s kamper vozilom, na što se jedna muška osoba udaljila dok su se četiri osobe u dobi od 57, 64, 77 i 87 godina oglušile o naredbu policijskih službenika te su zbog pružanja pasivnog otpora nad njima uporabljena sredstva prisile -tjelesna snaga nakon čega su dovedeni u službene prostorije policije.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv svih četvero nadležnom sudu podneseni su Optužni prijedlozi zbog počinjenog prekršaja iz čl. 23 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Također, zbog boravka s kamper vozilom na površini koja nije namijenjena za kampiranje, policija je podnijela izvješće nadležnom državnom inspektoratu.

Policijski službenici Postaje granične policije Gračac u nedjelju, 25. srpnja 2021. godine u vremenu od 03 i 30 do 04 i 05 sati evidentirali su dva prekršaja iz domene prekršaja protiv javnog reda i mira. Svi prekršitelji su, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, procesuirani temeljem odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Naime, u 03 i 30 sati u Ulici Ruđera Boškovića u Srbu došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane dvije muške osobe na način da je 30-godišnjak pod utjecajem alkohola upravljao vozilom srbijanskih registarskih oznaka te neosnovanom uporabom zvučne sirene automobila remetio javni red i mir građana, a tom prilikom se u automobilu kao putnik nalazio i 28-godišnjak, također pod utjecajem alkohola, koji je vikom i galamom iz automobila također remetio javni red i mir.

Obojica su dovedeni u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje, nakon čega je 30-godišnjak uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama (vožnja pod utjecajem alkohola) te 28-godišnjak uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda u Gospiću (Stalna služba u Gračacu).

Nadalje, u 04 i 05 sati u Zagrebačkoj ulici u Srbu, došlo je do narušavanja javnog reda i mira od strane muške osobe u dobi od 30 godina koji se na ulici, nedolično ponašao prema 77-godišnjaku kojeg je u prolazu odgurnuo. Daljnje narušavanje javnog reda i mira spriječio je policijski službenik koji se nalazio u blizini.

30-godišnjak je doveden u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje, nakon čega je uz Optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz čl. 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Gospiću (Stalna služba u Gračacu).”

U utorak onemogućen promet u Srbu

“27. srpnja od 09.00 do 16.00 sati u Srbu, održat će se javno okupljanja pod nazivom “Dan ustanka naroda Like”. U vremenu od 09 do 18 sati, prometovanje županijskom cestom Ž 5203, od raskrižja s državnom cestom D1 (Otrić) do raskrižja s lokalnom cestom L 63013 u Srbu, bit će onemogućeno zbog održavanja javnog okupljanja.

U navedeno vrijeme prema mjestu Srb policija će sukladno svojim procjenama provoditi nadzor sudionika u prometu, kao i dosadašnjih godina”, dodali su iz policije, prenosi N1.