Konačni obračun Grbina s protivnicima: Iz SDP-a izbačeni Rajko Ostojić, Maras, Brumnić, Vukas…

Konačni obračun Grbina s protivnicima: Iz SDP-a izbačeni Rajko Ostojić, Maras, Brumnić, Vukas…

Po nekim procjenama, Klub SDP-a u Saboru mogao bi ostati bez šest zastupnika

Povjerenici koji su vodili zagrebački SDP nakon raspuštanja organizacije danas su, nakon proteka od 45 dana po raspuštanju organizacije dostavili popis osoba kojima se produljuje članstvo, ažurirana je baza podataka o članovima i počele su se slati obavijesti nastavlja li se članstvo ili prestaje.

Izvori iz SDP-a tvrde kako su se nagađanja da će bez stranačke iskaznice ostati bivši glavni tajnici stranke Zvane Brumnić i Nikša Vukas koji su tu dužnost obnašali dok je predsjednik bio Davor Bernardić pokazala točnima. Prema neslužbenim informacijama, iz SDP-a je izbačen i Gordan Maras koji je vodio zagrebački SDP do njegova raspuštanja, zatim bivši ministar zdravstva Rajko Ostojić, te Bernardićev kum Tihomir Barišić.

Nakon što je cijela zagrebačka organizacija “provučena” kroz četiri kriterija od kojih su dva bila “tehnička” (da se s članom nije moglo stupiti u kontakt ili da dulje od godinu dana nije podmirena članarina), te dva “politička” (da je napravljena šteta stranci ili je odbijeno sudjelovanje u lokalnim izborima) ispalo je, kažu nam, da je od 4.000 članova koliko ih je bilo na papiru, na kraju ostalo njih oko 1.700.

Za sada nema nikakvih službenih izjava iz SDP-a, tijekom cijelog poslijepodneva traju sastanci, ali je teško otkriti tko sve u njima sudjeluje, a neslužbeni izvori nam tvrde kako je predsjednik stranke Peđa Grbin obavio razgovore s izbačenim saborskim zastupnicima i osobno im kazao razloge.

Nakon ovog poteza glavno je pitanje kako će reagirati bivši predsjednik SDP-a Bernardić. Pretpostavke su da će, nakon što su izbačeni ljudi koji su njemu bili desna ruka u stranci, i sam napustiti saborski Klub SDP-a, ali je teško reći koliko će ga SDP-ovih zastupnika u tome slijediti. Nagađa se s više imena, čak se navodi i da neki već dulje vrijeme ne računaju na političku karijeru u SDP-u što se vidi po nagomilanim dugovima za članarine. Po nekim procjenama Klub SDP-a u Saboru mogao bi ostati bez šest zastupnika, a neki pak smatraju da će ih otići više, pa čak i neki europarlamentarci.

Izbačena i zastupnica Marina Opačak Bilić iz Slavonskog Broda

U slavonskobrodskoj organizaciji SDP-a, koja je također bila raspuštena, članstvo prestaje, kako neslužbeno doznajemo, saborskoj zastupnici Marini Opačak Bilić, koja se našla u aferi oko obiteljskog biznisa, navodne fiktivne prodaje 5 strojeva vrijednih 5,5 milijuna kuna tvrtki koja je potom otišla u stečaj, a koja je poznata i kao izdašna donatorica predsjedničke kampanje Zorana Milanovića.