Možemo! nezaustavljivo raste, SDP-ovci misle da će to stati: ‘Sad kad počnu rezovi u Zagrebu…‘

Možemo! nezaustavljivo raste, SDP-ovci misle da će to stati: ‘Sad kad počnu rezovi u Zagrebu…‘

HDZ je mjesecima ‘zacementiran‘ na 30-ak posto. Možemo! je drugi izbor građana. Ta lijevo-zelena opcija dobila bi 14,9 posto

Nikoga tko ozbiljno prati domaću politiku vjerojatno nije iznenadila vijest da je u najnovijem Crobarometrovu istraživanju zeleno-lijeva platforma Možemo! pretekla SDP i postala druga politička stranka u Hrvatskoj. Opcija koju vodi zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dobila bi 14,9 posto, a SDP je potonuo na treće mjesto i sada su na 14,3 posto. Iako je razlika u promilima, u politici to izgleda miljama daleko, jer Možemo! tako kontinuirano raste već tri mjeseca, a SDP pada pet mjeseci. Podsjetimo, na parlamentarnim izborima koji su održani 5. srpnja prošle godine, dakle prije malo više od godine, za Možemo! je glasalo 7,8, a za SDP gotovo trostruko više birača, ali otad su socijaldemokrati u stalnom padu, a zeleni su dvostruko jači nego prije 13 mjeseci.

Novi problemi za SDP tek slijede jer je u tijeku “čišćenje” zagrebačkog ogranka što će dodatno pojačati sliku da je SDP u dubokoj krizi, a izlaz se (još) ne vidi. U takvim okolnostima rijetki istaknuti SDP-ovci spremni su progovoriti o tim događajima, a i oni uz uvjet da se ne spominje tko su. – Ne želim da Peđa i mene suspendira – pola u šali pola ozbiljno objasnit će jedan od stranačkih insajdera zašto govori neslužbeno. A onda je prešao na analiziranje situacije u SDP-u, ali i u Možemo! Piše Jutarnji list

Rast zbog pobjede

– Mislim da nikoga nije iznenadio naš pad, koji je dugotrajan i bez naznaka da imamo plan kako zaustaviti loše trendove. Još gore je to što jednostavno nemamo nikoga tko je rođeni lider i mogao bi vratiti SDP na rejting od 30 posto tako da je u ovom trenutku Grbinov položaj neupitan i može donositi odluke kakve želi. Međutim, na dulje staze, nastavi li se stagnacija, ne bih se iznenadio da u Siniši Hajdaš Dončiću ili Miši Krstičeviću prorade predsjedničke ambicije, jer je teško pristati da kontinuirano stagniranje bude nešto normalno. A sadašnji SDP, to je 99% sigurno, ne može niti će moći ugroziti Plenkovićev HDZ – smatra sugovornik Jutarnjeg lista.

Međutim, ovaj iskusni političar drži da je limitiran i rast platforme Možemo!: “Oni rastu zbog pobjede u Zagrebu, ali mislim da će to uskoro postati njihov najveći problem. Jer, birači vas vole dok slušaju obećanja, ali ta ljubav nestane čim počnete rezati njihova prava, a Grad Zagreb je u takvim dubiozama da će Tomašević morati poduzeti ozbiljne rezove. Usto, u Možemo! će uskoro shvatiti da nemaju dovoljno upravljačkih kadrova, i sve to će u jednom trenutku zaustaviti njihov rast.” Ipak, postoji nešto što socijaldemokrati trebaju preuzeti od zelene ljevice: – SDP se mora vratiti među ljude, na ulicu, i predlagati rješenja u suradnji s građanima, kao što to radi Možemo! – predlaže taj socijaldemokrat. Za razliku od SDP-ovaca, u Možemo! vjeruju da će još jačati.

Lokalne organizacije

– Mislim da ćemo rasti postepeno, ali postojano. Naša strategija je bila i ostala – idemo polako jer idemo daleko. Važno je razumjeti da smo sad prisutni u puno mjesta i sredina. U nekima od njih imamo sasvim malu lokalnu organizaciju, ali sve te lokalne organizacije bit će vrlo aktivne, ljudi će to vidjeti i prepoznati i htjeti se pridružiti pa će te organizacije rasti u snazi i aktivnostima – objasnio je Ivo Špigel iz Možemo! “Rezultati su indikativni, ali nema razloga da se zbog njih uljuljkamo u zadovoljstvu“, kaže zastupnica Sandra Benčić. “Birači nagrađuju naš rad, međutim, ispred nas je još dalek put. Sada sređujemo nagomilane probleme u Zagrebu, i pripremamo novi ustroj gradskih službi, što bi trebalo biti gotovo do Nove godine. Nakon toga sve će ići puno brže“.