Održan pripremni samit za Sastanak na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima

Održan pripremni samit za Sastanak na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 27. srpnja 2021. godine putem video-veze sudjelovala na pripremnom samitu za Sastanak na vrhu Ujedinjenih naroda o prehrambenim sustavima koji se održava u Rimu od 26. do 28. srpnja 2021. godine. Pripremni samit okuplja različite sudionike iz cijeloga svijeta kako bi pronašli rješenja i nova partnerstva te mobilizirali nove načine financiranja za pokretanje održivih prehrambenih sustava.

U kontekstu održivih prehrambenih sustava razvojem najboljih poljoprivrednih praksi posebno je naglašena uloga ekološke poljoprivrede, kvaliteta hrane, poboljšanje sustava distribucije hrane, stvaranje održive prehrane, kao i važnost smanjivanja količine otpada od hrane.

„Osim što je Hrvatska napravila iskorak po pitanju smanjenja rasipanja hrane donošenjem zakonodavnog okvira kojim se olakšava doniranje hrane i hrane za životinje, zadovoljstvo mi je potvrditi da su zajednički napori svih dionika u lancu doniranja hrane u 2020. godini rezultirali porastom od 13,8 % u količinama donirane hrane u odnosu na 2019. godinu te ona iznosi više od 1,7 tisuća tona, dok porast u ukupnoj nabavnoj vrijednosti donirane hrane u 2020. godini iznosi gotovo 13 milijuna kuna – čak 48,4 % više u odnosu na 2019. godinu“rekla je ministrica Vučković te istaknula ekološku poljoprivredu kao još jedan važan stup u promicanju održive poljoprivrede uz činjenicu da Hrvatska iz godinu u godinu bilježi rast poljoprivrednih površina pod takvom proizvodnjom.

Također, kvaliteta hrane bitan je čimbenik održivih prehrambenih sustava, ali i povećanja konkurentnosti na tržištu. Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Trenutno je na razini Europske unije zaštićen naziv za 31 hrvatski poljoprivredno-prehrambeni proizvod, dok je niz proizvoda u postupku zaštite. Sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti će se, između ostalog, unaprijediti  sustav doniranja hrane te će se do kraja 2023. godine provesti informativno-edukativne kampanje na temu prekomjernog bacanja hrane i realizirati projekti infrastrukturnog opremanja banke hrane i posrednika u lancu doniranja hrane.

Sastanak koji će se održati u New Yorku u rujnu ove godine organiziran je u kontekstu Agende 2030 radi preoblikovanja načina na koji se u svijetu proizvodi i konzumira hrana kako bi se osigurale prehrambene mogućnosti za rastuću svjetsku populaciju na održiv način.

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta Ministarstvo poljoprivrede