Izdana ozbiljna upozorenja: Dio Hrvatske u crvenom, temperature i do 38 stupnjeva, doznajte kada nas očekuje osvježenje…

Izdana ozbiljna upozorenja: Dio Hrvatske u crvenom, temperature i do 38 stupnjeva, doznajte kada nas očekuje osvježenje…

Metoalarm je izdao narančasto upozorenje za područje jadranske obale, a za petak i crveno za splitsku regiju. Danju će temperature biti vrlo visoke, a ni noći neće donijeti osvježenje. U četvrtak je toplinski rekorder bio Metković u kojemu je u 14 sati izmjereno 38 stupnjeva Celzijevih.

Vrući ljetni dani nastavljaju se i dalje. U petak će povremeno biti male naoblake, a rijetko je moguć i pljusak, i to uglavnom na krajnjem sjeveru zemlje, Međimurju i Zagorju, ali nekom većem osvježenju i padu temperatura možemo se nadati početkom idućeg tjedna.

U petak će vrijeme biti sunčane i vruće jer smo pod utjecajem polja jake anticiklone koja se prostire nad većinom Europe.

Jutro će uglavnom biti vedro ili uz malu naoblaku, uglavnom u kopnenom dijelu. Jutarnje temperature bit će slične kao i prethodnih dana. Ugodnije se spava samo u kopnenom dijelu, pogotovo u gorskim predjelima gdje se noću temperature kreće oko 14 i 15, a na Jadranu između 24 i 27 stupnjeva Celzijevih.

Poslijepodne će se nastaviti sunčano i vruće vrijeme, ali na samom sjeveru Međimurja, pa i Zagorja, može poslijepodne biti slabog pljuska i jačeg razvoja naoblake. Temperatura će se kretati između 33 i 36 Celzijevih stupnjeva.

Sunčano i vruće u petak će biti i na istočnom dijelu. Povremeno će puhati umjeren jugoistočni vjetar, a temperatura će biti oko 35 Celzijevih stupnjeva.

I Jadran očekuje sparno i vruće vrijeme, kao i gorska područja. Puhat će slab vjetar, poslijepodne do umjeren jugozapadnjak, a temperatura će se mjeriti između 32 i 34 stupnja, dok će u gorju biti nešto niža.

Na jugu zemlje temperatura će se penjati i do 38 Celzijevih stupnjeva, osobito u zaleđu, ali vruće će biti i na obali. Vjetar će uglavnom biti slab, nakratko umjeren jugozapadni, a samo na otvorenom moru sjeverozapadni.

Uz ovako vruće i stabilno vrijeme i more je toplo. Osim ovdje na sjeveru zemlje gdje će biti visok, UV indeks u većini će krajeva u petak biti vrlo visok.

Sljedećih dana očekuje nas malo manje vruće, ali i nestabilno vrijeme. Još u subotu će biti uglavnom vruće i sunčano, a moguć je kakav pljusak na krajnjem sjeveru područja, dok se u nedjelju očekuju izraženiji grmljavinski pljuskovi, i to uz jake udare jugozapadnog vjetra. U ponedjeljak će biti manje vruće, a moguć je još i poneki pljusak.

U subotu će duž cijelog Jadrana još biti sunčano i vruće, a onda u nedjelju stiže nestabilno vrijeme uz povremene grmljavinske pljuskove, ponegdje i jače i izraženije nevrijeme. Kiša će padati uglavnom na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a kako sada izgleda, jug će ostati uglavnom suh. Javlja Dnevnik.hr