Nacionalni stožer objavio brojke: Imamo 170 novih slučajeva zaraze, preminule četiri osobe, nisu bile cijepljene. Beroš: “Cjepivo je moglo promijeniti ishod ove bolesti”

Nacionalni stožer objavio brojke: Imamo 170 novih slučajeva zaraze, preminule četiri osobe, nisu bile cijepljene. Beroš: “Cjepivo je moglo promijeniti ishod ove bolesti”

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske na konferenciji za novinare izvijestio je o najnovijim informacijama o epidemiji korone u Hrvatskoj.

Vili Beroš kazao je kako u zadanja 24 sata imamo 170 novozaraženih, testirano je  5397 osoba. Četiri osobe su preminule i nijedna nije bila cijepljena. “Bile su vstarije dobi – godišta 1926., 1929., 1936. i 1937. Cjepivo je moglo promijeniti ishod ove bolesti”, naglasio je.

Krunoslav Capak kazao je: “U odnosu na prošli tjedan imamo 9,3 posto više novozaraženih. Inicdencija nam je 50,1. Najviša je u Dubrovačko-neretvanskoj, a najniža u Virovitičko-podravskoj županiji. Po incidenciji u EU-u Hrvatska je na 10. mjestu od 27 zemalja, a po stopi smrtnosti smo na 20. mjestu. Imamo 3,1 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih.” Dodao je i da je sekvenciranjem dokazan udio od 84 posto delta-varijante virusa.

Beroš je komentirao novu koronakartu i ponovio da smo trenutno najsigurnija turistička destinacija te ukazao na potrebu odgovornosti svih da te razultate očuvamo.

Podsjetimo, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u četvrtak je objavio novu koronakartu, na kojoj je hrvatska obala i dalje u narančastom, a druge mediteranske regije većinom su označene crvenom ili tamnocrvenom bojom.

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-dnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Hrvatska je obala na najnovijoj karti ostala u narančastom, što znači da je incidencija potvrđenih slučajeva manja od 50, ali je udio pozitivnih veći od 4 posto ili je 14-dnevna stopa između 75 i 200, a udio pozitivnih među testiranima manji od četiri posto.

Kontinentalne hrvatske regije i dalje su označene zelenom bojom. Javlja Dnevnik.hr