HNB traži izmjene zakona: Prešutni minus na tekućem samo 1500 kuna…

HNB traži izmjene zakona: Prešutni minus na tekućem samo 1500 kuna…

Banke više neće smjeti davati prešutna prekoračenja na tekućem računu veća od 1500 kuna, objavila je u petak Hrvatska narodna banka koja pokreće inicijativu za promjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se ograničilo masovno odobravanje prešutnih prekoračenja.

HNB veli da su ondje proveli istraživanje prakse banaka te utvrdili da 70% potrošača s otvorenim tekućim računima na koje im dolaze redovna primanja ima odobreno prekoračenje. Pri tome banke nude dopuštena i prešutna prekoračenja, a više od 95% svih prekoračenja čine prešutna prekoračenja, koja su u prosjeku 30% skuplja od dopuštenih minusa i nerijetko iznose do tri prosječne mjesečne plaće.

Dopušteno prekoračenje je, navode, iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje potrošaču na temelju ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku, dok je prešutno prihvaćeno prekoračenje ono pri kojem banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa potrošača ili dogovoreno prekoračenje.

Prešutni minusi nisu regulirani spomenutim zakonom te se na njih ne odnosmaksimalno dopuštena kamatna stopa, niti su banke dužne građanima kojima su odobrile takav minus omogućiti da ga otplaćuju u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Pokazalo se da su se dva proizvoda, dopušteni i prešutni minus, stopila u jedan, ali prešutni minusi korisniku ne nude primjerenu zaštitu.

Dio građana kojima je odobreno prešutno prekoračenje bez njihova zahtjeva nije ni svjestan kreditnog odnosa u koji su ušli. Stoga, HNB pokreće inicijativu da se zakon promijeni kako bi se i na prešutna prekoračenja primjenjivale iste kamate kao i na ugovorena. Također, banke bi imale obvezu građanima ponuditi otplatu duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja.

U slučaju da građani koriste ‘veći iznos’ dopuštenog minusa, banke bi morale potrošaču ponuditi odgovarajući kreditni proizvod – dopušteno prekoračenje ili kredit – kojim će zamijeniti prešutno prekoračenje. Dok se zakon ne promijeni, HNB očekuje od banaka da bez odgode započnu s odgovarajućim aktivnostima kako bi svoje prakse uskladile s najavljenim izmjenama, piše Večernji list.