31. Međunarodni tjedan dojenja: Zaštita dojenja je zajednička odgovornost

31. Međunarodni tjedan dojenja: Zaštita dojenja je zajednička odgovornost

 Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj se tek svako peto dijete u dobi od tri do šest mjeseci hrani isključivo majčinim mlijekom. Zbog iznimne važnosti majčinog mlijeka za zdravlje i djece i majki, cilj Svjetske zdravstvene organizacije je da do 2025. godine, barem svako drugo dijete te dobi se isključivo hrani majčinim mlijekom.

„Ponosan sam da hrvatski zdravstveni sustav već gotovo tri desetljeća daje punu podršku zaštiti, promidžbi i potpori dojenja. Zahvaljujući tome, sva javna hrvatska rodilišta ispunila su kriterije UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije za dobivanje naziva „Rodilište – prijatelj djece“, što je značajno postignuće i na međunarodnom planu. Dodao bih da je u tijeku donošenje Nacionalnog plana razvoja zdravstva od 2021. do 2027. i Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2021. do 2025. godine u kojima se planira nastavak aktivnosti potpore dojenju, kao i nastavak rada na implementaciji Međunarodnog pravilnika za reklamiranje nadomjestaka za majčino mlijeko kroz nacionalnu regulativu te provođenje programa „Rodilište – prijatelj majki i djece“. Upravo na tom tragu, Ministarstvo zdravstva zajedno sa svojim partnerima priključuje se obilježavanju ovogodišnjeg Međunarodnog tjedna dojenja uz poruku „Zaštita dojenja: zajednička odgovornost“, kazao je ministar zdravstva, izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. u povodu Međunarodnog tjedna dojenja.

Posebnu ulogu u zaštiti prava majke i djeteta u dojenju predstavlja poštivanje Međunarodnog pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko (Kod). Riječ je o iznimno važnom dokumentu kojim se štiti pravo dojenčadi na prehranu majčinim mlijekom kroz skup propisa i preporuka kojima se regulira reklamiranje industrijskih pripravaka mlijeka za dojenčad, bočica za hranjenje i dudica, duda varalica te ostale hrane za dohranu dojenčadi.

Pojavom nove zarazne bolesti COVID-19 provedba ocjene statusa rodilišta na uobičajen način te je u cilju održivosti programa Rodilište – prijatelj djece u Hrvatskoj predložen novi pristup načinu ocjenjivanja uporabom tehnologije online. S obzirom da ni u svijetu nije bilo takvih iskustva održana su dva webinara u kojem su članice ocjenjivačkog tima pripremljene za online način vođenja razgovora prema strukturnim upitnicima Svjetske zdravstven organizacije i Unicefa. To je uključivalo online razgovore s majkama pri tome poštujući njihovu privatnost. Ovaj inovativan postupak nije bio lak i jednostavan rezultati su ohrabrujući te postoji opcija da će ovaj hibridni način ocjenjivanja zaživjeti i drugdje u svijetu imajući u vidu da živimo u uvjetima epidemije.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima sva javna rodilišta njih 31 imaju status „Rodilišta – prijatelji djece“, no održivost programa i održavanje standarda ostaju izazov. Potrebno je i dodatno podržati osnivanje grupa za podršku dojenju, edukaciju zdravstvenog osoblja te toplu podršku cijele zajednice majkama koje žele dojiti što predstavlja poseban izazov u vremenu epidemije.

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta Ministarstvo zdravstva RH