“Broj novozaraženih ne iznenađuje s obzirom na broj gostiju u Hrvatskoj”

“Broj novozaraženih ne iznenađuje s obzirom na broj gostiju u Hrvatskoj”

Rast broja novozaraženih koronavirusom ne iznenađuje s obzirom da u Hrvatsku dolazi rekordan broj gostiju, kazao je Davor Božinović, voditelj Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Istaknuo je i kako smatra da je Stožer donio prave mjere. 

– Mislim da je apsolutno svima jasno da se, uz svo opuštanje koje ide uz ljeto, mora voditi računa da se barem osnovne mjere poštuju. Ako ovako nastavimo mislim da s optimizmom možemo gledati na tjedne koji dolaze, rekao je.

Odgovarajući na pitanja o tome da je Pfizer podigao cijenu cjepiva kaže da “sve potrošene doze i one koje su u najavi, trebale bi biti pokrivene ugovorima. Znamo da EK pregovara u ime svih država članica i sve imaju istu cijenu. Ništa službeno nije došlo ni u HZJZ ni u Ministarstvo zdravstva. Evidentno je da će cijepljenje trajati, kao što i epidemija traje, a ove najave, vidjet ćemo što na to kaže Europska komisija.”

Na obilježavanju “Oluje” očekujemo 1500 ljudi

Organizacija obilježavanja vojno-redarstvene akcije “Oluja” je u domeni Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja i MUP-a.

– Pozivnice se šalju prema popisima koje rade te institucije, prije svega Ministarstvo hrvatskih branitelja. Okvir je s epidemiološke strane zadovoljavajući. Uvjereni smo da tu neće biti izazova, pogotovo nekih novih žarišta jer radna skupina radi na tome i sve su dobro razradili. U ovom trenutku očekujemo oko 1500 ljudi, ali moguće je da se nešto i promijeni, kazao je. 

U vezi s organizacijom “Alke” organizatori skupa su s HZJZ-om u svakodnevnom kontaktu. Vode računa o svemu, uključujući i broj osoba. Kad procijene, kaže,izaći će se s konkretnim objavama i najavama.

Očekujem da će nakon objave ECDC-a u četvrtak, Hrvatska ostati u narančastoj zoni

Na pitanje hoće li Hrvatska do kraja ljeta zadržati status sigurne zemlje, odgovorio je da to “prije svega, ovisi samo o nama”.

– Na dnevnoj razini pratimo sve što se događa, uključujući i potencijalnu pojavu novih žarišta. Mislim da možemo s optimizmom čekati novu objavu ECDC-a u četvrtak. Smatram da će jadranski dio Hrvatske i dalje biti u narančastoj zoni, izjavio je.  Javlja HRT