Dalj: 30 god. od tragične pogibije pripadnika Policijske postaje…

Dalj: 30 god. od tragične pogibije pripadnika Policijske postaje…

U Dalju se obilježava 30. godišnjica napada na Policijsku postaju i progona stanovništva iz Aljmaša. Toga su dana srpski pobunjenici uz pomoć JNA tenkovima, transporterima i kamionima napali policijsku postaju. Pružajući otpor agresoru poginulo je i ubijeno 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i 4 pripadnika Civilne zaštite. Javlja HRT

HRT-ov reporter Marin Ćurić za HTV-ov podnevni Dnevnik rekao je da obilježavanje obljetnice protiče tužno, ali i dostojanstveno.

Hrvati u općini Erdut dobro se sjećaju svega što su prošli, od zatvaranja, mučenja, ubijanja, progonstva dugi niz godina, pa sve do povratka na hrvatsku obalu Dunava.

Na komemoraciji ispred spomen – obilježja poginulim braniteljima, položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Po prvi puta pušten je vijenac u Dunav kao spomen na pogibelju svih civila i branitelja u Dalju.

Na središnjoj komemoraciji bili su i članovi obitelji poginulih branitelja, ako i predstavnici državne vlasti.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako tragedija koja se dogodila 1. kolovoza 1991. u Dalju pokazuje sav značaj i važnost hrvatske policije, redarstvenika i svih onih koji su sudjelovali o obrani suverenitete Republike Hrvatske.

Policija iz koje je kasnije stasala Hrvatska vojska, posebice na području Dalja, dala je veli obol za slobodu i suverenitet hrvatske države.

– Poginulo je 39 pripadnika policije koje nitko ne može vratiti, ali njihov zalog i sjećanje ostaje trajno svima nama na spomen i na poštovanje, kazala je Petrijevčanin Vuksanović.   

– Policija, koja je tada bila jedina snaga koja se mogla suprotstaviti, je bila meta napada i od Pakraca, Plitvica, Borova Sela, Struge Banske i Dalja. Mi smo danas ovdje da se s pijetetom sjećamo svih žrtava hrvatskih branitelja, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina