Udruga policije BPŽ ogorčena na Ministarstvo hrvatskih branitelja…

Udruga policije BPŽ ogorčena na Ministarstvo hrvatskih branitelja…

Udruga hrvatskih branitelja policije Brodsko posavske žušanije na svojim internetskim stranicama objavila je otvoreno pismo javnosti, njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Naš projekt 2. Likovnu koloniju hrvatskih branitelja „Boje Hrvatske nikada ne blijede“ kandidirali smo na Javnom pozivu za financiranje/sufinanciranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te stradalnika iz Domovinskog rata i aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata u 2021. godini,raspisanom 1. veljače 2021. godine od strane Ministarstva hrvatskih branitelja.

Planiranu aktivnost trebali smo provesti drugi puta po redu (prva je održana 3. kolovoza 2019.g.), jer se ovakav oblik aktivnosti pokazao vrlo dobrim, a na istoj okupljamo određeni broj hrvatskih branitelja iz raznih postrojbi Hrvatske vojske i policije, koji se bave slikarskom umjetnošću. Prihvaćamo u projektu i sve one hrvatske branitelje koji pokazuju interes za slikarstvom, te im kroz razne radionice uz stručno vodstvo pomažemo kako bi svoj talent  dodatno unaprijedili i pokazali ga javnosti u što boljem svjetlu.

Ovo događanje trebali smo realizirati na šetnici hrvatskih branitelja u slavonskom selu Davor pokraj rijeke Save, izgrađenoj u spomen na 18 poginulih “davorskih vitezova” u Domovinskom ratu, a sve u sklopu proslave Dana pobjede, dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO “Oluja”. 

Na žalost, zbog birokracije i tromosti cjelokupnog sustava Ministarstva hrvatskih branitelja, niti nekoliko dana pred realizaciju samog projekta još uvijek nismo zaprimili ugovor o financiranju projekta, a naravno sukladno tome nismo zaprimili niti financijska sredstva za realizaciju navedenog projekta.

Kako bi sve to bilo još tužnije i apsurdnije, prije desetak dana smo zaprimili telefonski poziv iz Ministarstva hrvatskih branitelja, te nam je priopćeno kako je naš projekt prošao na Javnom pozivu i kako će nam za isti biti dodijeljeno 10.000,00 kn, uz bitno smanjenje financijskih sredstva planiranih izvornim projektom, no mi smo u konačnici i ovim odobrenim sredstvima bili zadovoljni.

Neprihvatljivo nam je i neshvatljivo kako je potrebno gotovo pola godine za prijem i ocjenu pristiglih projekata na Javni poziv, te njihovo prihvaćanje ili neprihvaćanje! Naša je udruga svoj projekt napisala pravovremeno i poslala ga u zadanim rokovima još 27. veljače 2021.g., a danas je već 2. kolovoz 2021.g. kada još uvijek nismo dobili ugovor na potpis!? Postavlja se pitanje kada onda uopće možemo očekivati financijska sredstva?! Nakon planiranog termina za provedbu projekta?! Apsurdno, zar ne?!

Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije Brodsko-posavske županije nisu profesionalci koji sjede u uredima, već smo isključivo volonteri koji odvajaju svoje slobodno vrijeme, kako bi promicali istinu o Domovinskom ratu i radili sve u interesu braniteljske populacije. Ovim činom smo dovedeni u bezizlaznu situaciju, jer nismo dobili financijska sredstva za provedbu projekta, a kada bi ih i danas dobili, jednostavno se u dva-tri dana ne može kvalitetno organizirati ovakva aktivnost. Površno nikada nismo radili, pa to nećemo činiti niti ubuduće.

Generalnog smo stava kako se veličanstvena VRO „Oluja“ ne treba slaviti samo u Kninu, već diljem Lijepe naše Domovine, što smo mi ovim svojim projektom i pokušali, spojiti ugodno s korisnim, no na žalost, očito kako netko nema sluha za ovakve hvalevrijedne aktivnosti hrvatskih branitelja.

Iz svega gore navedenog, na žalost svih članova naše udruge, ali i ostalih sudionika u projektu, prisiljeni smo otkazati ovaj za nas vrlo važan događaj! Naravno kako ćemo ga održati u dogledno vrijeme, ali u nekom drugom terminu i drugom prigodom, isključivo sa svojim financijskim sredstvima.

Predsjednik UHBDRP BPŽ, Vlatko Krznarić