MUP o razgovorima PNUSKOK-a u Gradskoj upravi na kojima je sudjelovao i Tomašević: Sve je uređeno Zakonom’

MUP o razgovorima PNUSKOK-a u Gradskoj upravi na kojima je sudjelovao i Tomašević: Sve je uređeno Zakonom’

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na jučerašnjoj konferenciji za medije potvrdio je da je sa svojom zamjenicom Danijelom Dolenec bio prisutan na razgovorima koje je PNUSKOK vodio sa zaposlenicima u zgradi Gradske uprave. Bilo je to, kazao je, na poziv istražnih tijela.

“Mogu samo potvrditi da na traženje PNUSKOK-a u nekima od tih radnji smo bili prisutni zamjenica i ja, dakle na traženje PNUSKOK-a, kao predstavnici javno-pravnog tijela što je potpuno u skladu sa zakonom. Ne bi to trebalo kvalificirati kao nikakva ispitivanja. Radi se o razgovorima gdje se pokušava doći do nekakvih činjenica, gdje se pokušava dobiti dokumentacija za istragu, gdje se utvrđuje gdje bi se takva dokumentacija mogla nalaziti, tko je njoj imao pristup i takve stvar”, kazao je Tomašević.

MUP, piše Večernji list, tvrdi da se nije radilo o ispitivanju, koje se, ako je netko osumnjičen, provodi u službenim prostorijama policije, već o radnjama pretrage, pregleda i oduzimanja dokumentacije bitne za daljnji tijek kaznenog postupka.

“To je uređeno i Zakonom o kaznenom postupku koji navodi: “Kada se pretraga obavlja u prostoru druge pravne osobe, pozvat će se njihov predstavnik koji može biti nazočan pretrazi”. I Zakon o policijskim poslovima i ovlastima te Pravilnik o načinu policijskog postupanja propisuju da policijski službenik kada provodi kriminalističko istraživanje može pregledati poslovnu dokumentaciju fizičkih i pravnih osoba, a prije početka pregleda poslovne dokumentacije ili podataka policijski službenik je dužan javiti se odgovornoj osobi i priopćiti joj razloge postupanja te u njenoj nazočnosti pristupiti uvidu u poslovnu dokumentaciju”, kazali su iz MUP-a za Večernji list.

Policija je, dakle, poduzela samo one radnje i komunikaciju sa zaposlenicima Gradske uprave koje su nužne da bi se ispunio cilj same radnje, prenosi RTL.