Prvo redovno vađenje osobne za djecu i mlade do 18 godina je besplatno

Prvo redovno vađenje osobne za djecu i mlade do 18 godina je besplatno

foto: Središnji državni ured za demografiju i mlade

Roditeljima i skrbnicima, odnosno, zakonskim zastupnicima djeteta prvo izdavanje osobne iskaznice u redovnom postupku za njihovu djecu do 18 godina starosti bit će besplatno.

Istaknula je to državna tajnica za demografiju i mlade Željka Josić na predstavljanju elektroničke osobne iskaznica druge generacije. Dodala je kako Središnji državni ured za demografiju i mlade preuzima trošak prvog izdavanja osobne iskaznice za djecu, hrvatskim državljanima s prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

„Ta je olakšica, kao demografska, za obitelji poticajna mjera, usmjerena na poboljšanje materijalnog statusa obitelji s djecom, a primjenjuje se od danas, 2. kolovoza“, naglasila je državna tajnica Josić na novinskoj konferenciji održanoj u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova.

Danas u Hrvatskoj i drugima članicama Europske unije počinje izdavanje nove, 2. generacije elektroničkih osobnih iskaznica,  istaknuo je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je dodao da kako se novim dokumentom građanima omogućava sloboda kretanja te pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani.

O novoj osobnoj iskaznici na novinskoj su konferenciji govorili, među ostalim, i direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić te v.d. pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Jelena Curać.  

DEMOS MEDIA Izvor fotografije i teksta Središnji državni ured za demografiju i mlade