Generala Džanka opet zaboravlli: ‘Nudili su mi helikopter. Odbio sam, na to ne treba trošiti novac‘

Generala Džanka opet zaboravlli: ‘Nudili su mi helikopter. Odbio sam, na to ne treba trošiti novac‘

Ministar Tomo Medved u Knin nije pozvao generala Luku Džanka, Zoran Milanović mu se ispričao

Na tvrđavi u Kninu ima muzej gdje su velike fotografije osam zapovjednika iz Oluje. Od njih osam samo tri nisu dobila poziv za proslavu obljetnice Oluje. Dva koja su umrla i ja. Zašto poziv od ministra Medveda nisam dobio, znam, ali zašto nisam od Milanovića, to ne znam”, ove riječi umirovljenoga generala Luke Džanka izazvale su jučer u Uredu predsjednika pravu uzbunu.

“Koji sat nakon što sam to javno rekao zvali su me iz Ureda predsjednika. Tvrdili su mi da je poziv poslan, a ja sam im odgovorio da to nije točno. Jer ga nisam dobio. Onda su mi ponudili da će po mene na Lastovo doći helikopter i odvesti me u Knin. Rekao sam im ne dolazi u obzir. Neće se novac poreznih obveznika trošiti na prevažanje jednog umirovljenoga generala. Piše Krešimir Žalac Jutarnji list

Ako me niste zvali na vrijeme, naknadne intervencije ne prihvaćam”, kazao nam je jučer umirovljeni general Luka Džanko nakon što je otkriveno da ratni zapovjednik i zapovjednik Zbornog područja Bjelovar koji je sa svojim vojnicima forsirajući rijeku Savu prvi izbio na državnu granicu nije pozvan na jučerašnji prijem predsjednika na Kninsku tvrđavu niti na današnju proslavu Oluje. Džanko navodi kako ga jučer nazvao i predsjednik Milanović.

“Ispričao mi se i rekao mi je da će sljedeće godine biti sve u redu i da će on osobno preuzeti organizaciju slanja poziva. Ne, on mi nije nudio prijevoz helikopterom”, otkriva Džanko koji ovo nepozivanje na ovogodišnju proslavu teško primio. “Jako me to zaboljelo, ali što ćete, život ide dalje.”

Nije pozvan na Bljesak

Nije to prvi put da je general Džanko zaboravljen za proslave operacija u kojima je imao velike zasluge. Prošle godine nije pozvao na operaciju Bljesak u kojoj je bio zapovjednik Zbornog područja Bjelovar. Kao i onda, tako i danas za to krivim smatra ministra Tomu Medveda. “Nismo isti svjetonazor. Ne mislimo isto”, otkriva Džanko razloge zašto od Ministarstva branitelja nikad nije dobio pozive za proslave obljetnica. I tako podsjetio na pokojnog general Petra Stipetića na kojeg su također zaboravili kad se slavilo. Ne pozivanje generala Džanka na proslavu Oluje samo je jedna od ogromnih, namjernih ili nenamjernih, propusta u ovogodišnjoj organizaciji proslave vojne operacije.

Pozivi ratnim generalima iz Oluje iz Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane i Ureda predsjednika poslani su preko Hrvatskog generalskog zbora, a onima koji nisu njihovi članovi, kao što to nije general Džanko, poziv očito nije ni poslan.

Poziv u Generalski zbor stigao je tek ovog ponedjeljka, u njemu je stajalo kako si generali sami moraju organizirati prijevoz i smještaj. Što je sramotno. Da država ne može platiti i organizirati prijevoz i smještaj za petnaestak svojih ratnih generala. Jedini koji su poziv za sinoćnji predsjednikov prijem dobili na vrijeme su četvorica generala koje je predsjednik Zoran Milanović jučer odlikovao najvišim vojnim odličjem Veleredom Petar Krešimir IV. s lentom Danicom.

Loša organizacija

Riječ je o generalima Mladenu Kruljcu, Zvonku Peternelu, Ivanu Kapularu i Jozi Miličeviću.

Kako pojedini generali koji žive u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj nisu u kratkom vremenu mogli organizirati putovanje i smještaj, kazali su da neće doći, a umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs je objavio kako je riječ o bojkotu generala.

“Nema nikakvog bojkota. Riječ je o lošoj organizaciji i lošem protokolu”, kazali su nam jučer generali Kruljac i Peternel s kojima smo razgovarali dok su autobusom putovali prema Kninu. Obojica generala smatraju da je sramotno da general Džanko nije pozvan na proslavu.

“Ma nema veze je l’ netko lijevo ili desno. General Džanka izuzetno cijenim. On je ratni zapovjednik koji ima velike zasluge u oslobađanju zemlje i nije u redu da nije pozvan”, ističe general Peternel dok je general Kruljac isticao njegov zasluge i u operacijama Oluja i Bljesak te naglasio kako je nedopustivo da nije pozvan. Kad smo mu to prenijeli, general Džanko im je zahvalio na riječima podrške.

“Sutra je Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede, Dan branitelja, sve ove godine kako dolazim protokol napravi sljedeće – prvih osam redova zauzimaju političari, pa mi, pa iza nas predsjednici udruga. Zar taj jedan dan u godini, posvećen braniteljima, zar ne mogu političari tad stisnuti ego da mi budemo u prvom redu?” istaknuo je ogorčeno jučer umirovljeni general Josip Stojković.

Kruljac i Peternel: Bolje ikad nego nikad

Umirovljeni generali Zvonko Peternel i Mladen Kruljac izuzetno su ponosni na najviše vojno odlikovanje, Velered Petra Krešimira IV. s lentom Danicom, kojim ih je sinoć trebao uručiti predsjednik Milanović.

– To je priznanje za cijeli moj ratni put, ali i priznanje svim pripadnicima moje 2. gardijske brigade Gromovi, kojom sam zapovijedao, ali i postrojbama kojima sam zapovijedao na prostoru Požeštine. Bez njih, ja ne bih niti dobio odlikovanje – rekao nam je Peternel.

– Ja sam najponosniji čovjek i zahvaljujem predsjedniku. Kad se vratim u Brod, prvo ću otići na grob mojeg oca s ovim odlikovanjem. No, to nije priznanje samo meni nego i svim pripadnicima 3. gardijske brigade – istaknuo je Kruljac. Na pitanje je li ovo priznanje došlo prekasno, obojica su rekla: – Bolje ikad nego nikad.